Bajgle
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Bajgle
- Przepis z modyfikacjami na podstawie książki: Whole grain breads autorstwa Peter'a Reinharta
Informacja o mąkach
Producent mąki: Zakłady Zbożowe Dystrybucja Centrum Sp.z.o.o.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna uniwersalna typ 650 Auchan
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Dr. Oetker Polska Sp. z o.o
Nazwa drożdży: Drożdże suszone
Składniki
Składniki i przygotowanie podłmody nr. 1 :
- 230 g mąki typ 650
- 4 g soli
- 140 g wody
- 36 g ekstraktu słodu
Wymieszać wszystkie składniki, przykryć luźno torbą foliową i pozostawić w temp pokojowej na 12-24 godz.
Składniki i przygotowanie podłmody nr. 2 :
- 230 g mąki typ 650
- 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
- 140 g wody
Wymieszać wszystkie składniki, przykryć szczelnie folią i pozostawić na od 8 godz. do 3 dni w lodówce
Składniki, aby przygotować ciasto:
- podłmłoda 1 i podłmłoda 2 wyjąć je z lodówki na 2 godz. przed pieczeniem
- 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
- 30 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 60 g mąki pszennej typ 550
- 2 łyżki sody
- 1 jajko
- mak, sezam do posypania dodatkowa mąką w razie potrzeby
Sposób przygotowania
- na dwie godziny przed pieczeniem wyciągnąć podmłodę 2 z lodówki, aby się ociepliła
- rozpuścić drożdże w wodzie
- dodać podmłody, sól,
- mieszać w mikserze przez około 4 min dodać więcej mąki jeśli potrzeba aby uformować sprężyste ciasto nie przyklejające się do rąk
- wyłożyć na stolnice posypaną mąką, wyrabiać przez następne 3-4 min
- następnie przełożyć do misy wysmarowanej oliwą przykryć luźno folią, można włożyć do torby foliowej i pozostawić na 1 godz. aż urośnie
- wyrośnięte ciasto podzielić na 6-8 równych części
- każdą rozwałkować dłońmi na wałeczek o długości 14 cm
- dokładnie zlepić końce wałeczka
- ułożyć bajgle na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie
- podgrzej piekarnik do temp. 260C
- przygotować garnek z 2 1/2 litra wody, zagotować wodę dodać sodę
- po 20 min od ukształtowania ostrożnie przenieść bajgle z blachy do garnka z sodą i pojedynczo zanurzyć
- po 30 sekundach wypłynie odwrócić na drugą stronę i gotować przez następne 30 sekund
- przenosić bajgle z powrotem na blachę posmaruj bajgle białkiem i posyp je makiem lub sezamem
- włóż do piekarnika
- obniż temp. do 230 C i piec 15 min po 15 min obróć je o 180 C i piec przez następne 15 min aż będą brązowe na górze i na dole
Uwagi
Czas przygotowania | 14 godz. | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 12 godz. | |
Czas pieczenia | 30 min | |
Trudność | Trudne | |
Wydajność | 8 szt. | |
Koszt całkowity | 3,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 0,20 zł |