Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Bajgle

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Bajgle

b9972f7c7fbb40fd5e474204757602f3a543bf7a.jpg

  • Przepis z modyfikacjami na podstawie książki: Whole grain breads autorstwa Peter'a Reinharta

Informacja o mąkach

Producent mąki: Zakłady Zbożowe Dystrybucja Centrum Sp.z.o.o.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna uniwersalna typ 650 Auchan


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Dr. Oetker Polska Sp. z o.o

Nazwa drożdży: Drożdże suszone


Składniki

Składniki i przygotowanie podłmody  nr. 1 :

  1. 230 g mąki typ 650
  2. 4 g soli
  3. 140 g wody
  4. 36 g ekstraktu słodu

Wymieszać wszystkie składniki, przykryć luźno torbą foliową i pozostawić w temp pokojowej na 12-24 godz.

Składniki i przygotowanie podłmody  nr. 2 :

  1. 230 g mąki typ 650
  2. 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
  3. 140 g wody 

Wymieszać wszystkie składniki, przykryć szczelnie folią i pozostawić na od 8 godz. do 3 dni w lodówce

Składniki, aby przygotować ciasto:

  1. podłmłoda 1 i podłmłoda 2 wyjąć je z lodówki na 2 godz. przed pieczeniem
  2. 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  3. 30 g wody
  4. 1 łyżeczka soli
  5. 60 g mąki pszennej typ 550
  6. 2 łyżki sody
  7. 1 jajko
  8. mak, sezam do posypania dodatkowa mąką w razie potrzeby

  


Sposób przygotowania

  • na dwie godziny przed pieczeniem wyciągnąć podmłodę 2 z lodówki, aby się ociepliła
  • rozpuścić drożdże w wodzie
  • dodać podmłody, sól,
  • mieszać w mikserze przez około 4 min dodać więcej mąki jeśli potrzeba aby uformować sprężyste ciasto nie przyklejające się do rąk
  • wyłożyć na stolnice posypaną mąką, wyrabiać przez następne 3-4 min
  • następnie przełożyć do misy wysmarowanej oliwą przykryć luźno folią, można włożyć do torby foliowej i pozostawić na 1 godz. aż urośnie
  • wyrośnięte ciasto podzielić na 6-8 równych części
  • każdą rozwałkować dłońmi na wałeczek o długości 14 cm
  • dokładnie zlepić końce wałeczka
  • ułożyć bajgle na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie
  • podgrzej piekarnik do temp. 260C
  • przygotować garnek z 2 1/2 litra wody, zagotować wodę dodać sodę
  • po 20 min od ukształtowania ostrożnie przenieść bajgle z blachy do garnka z sodą i pojedynczo zanurzyć
  • po 30 sekundach wypłynie odwrócić na drugą stronę i gotować przez następne 30 sekund
  • przenosić bajgle z powrotem na blachę posmaruj bajgle białkiem i posyp je makiem lub sezamem
  • włóż do piekarnika
  • obniż temp. do 230 C i piec 15 min po 15 min obróć je o 180 C i piec przez następne 15 min aż będą brązowe na górze i na dole 

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 14 godz.
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 12 godz.
Czas pieczenia Czas pieczenia 30 min
Trudność Trudność Trudne
Wydajność Wydajność 8 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 3,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 0,20 zł