Bułki
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Bułki
Prosty przepis na smaczne bułki
Informacja o mąkach
Producent mąki: Polskie Młyny S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna domowa typ 650
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.
Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g
Składniki
- 600g mąki typ 550
- 14g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1 i 1/3 kubka świeżego mleka 60g stopionego masła
Sposób przygotowania
- rozpuścić drożdże w miseczce z ciepłym mlekiem, dodać łyżeczkę cukru pudru aby lepiej aktywować drożdże,dobrze wymieszać
- przykryć folią przeźroczystą i zostawić na 10 min
- do dużej misy wsypać 2 i 3/4 kubka mąki,
- dodać 1/2 łyżeczki soli oraz 2 łyżeczki cukru
- dobrze wymieszać zrobić dołek w środku i po dziesięciu minutach wlać rozpuszczone masło i drożdże
- drewnianą łyżką wyrabiać na kleistą kulę dodać resztę mleka
- dać na omączoną stolnice i wyrabiać około 10 min. aż ciasto będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby dodać resztę mąki
- w międzyczasie przygotować misę w której ciasto będzie mogło wyrosnąć
- włożyć ciasto do misy posmarowanej oliwą, posmarować ciasto oliwą na wierzchu przykryć ciasto wilgotną ściereczką, odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce, aż ciasto dobrze wyrośnie, podwoi swoją objętość
- przebić ciasto i wyrabiać około 2 min
- podzielić ciasto na 12 kawałków
- posmarować blachę oliwą
- ukształtować każdy kawałek w kule i umieścić je na blasze z wysokimi bokami o wymiarach 36 x 25 x 6 cm
- przykryć blachę folią i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 min aż bułki dobrze wyrosną
- rozgrzać piekarnik do 220 C piec 15-20 min. po 10 min. zmniejszyć temp do 180
Uwagi
Czas przygotowania | 45 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 60 min | |
Czas pieczenia | 20 min | |
Trudność | Łatwe | |
Wydajność | 12 szt. | |
Koszt całkowity | 2,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 0,80 zł |