Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Bułki

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Bułki

8a1be0b9961f76b7851befaaf59a9900f6b68a04.jpg

Prosty przepis na smaczne bułki

Informacja o mąkach

Producent mąki: Polskie Młyny S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna domowa typ 650


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.

Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g


Składniki

  • 600g mąki typ 550
  • 14g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 i 1/3 kubka świeżego mleka 60g stopionego masła

Sposób przygotowania

  1. rozpuścić drożdże w miseczce z ciepłym mlekiem, dodać łyżeczkę cukru pudru aby lepiej aktywować drożdże,dobrze wymieszać
  2. przykryć folią przeźroczystą i zostawić na 10 min
  3. do dużej misy wsypać 2 i 3/4 kubka mąki,
  4. dodać 1/2 łyżeczki soli oraz 2 łyżeczki cukru
  5. dobrze wymieszać zrobić dołek w środku i po dziesięciu minutach wlać rozpuszczone masło i drożdże
  6. drewnianą łyżką wyrabiać na kleistą kulę dodać resztę mleka
  7. dać na omączoną stolnice i wyrabiać około 10 min. aż ciasto będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby dodać resztę mąki
  8. w międzyczasie przygotować misę w której ciasto będzie mogło wyrosnąć
  9. włożyć ciasto do misy posmarowanej oliwą, posmarować ciasto oliwą na wierzchu przykryć ciasto wilgotną ściereczką, odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce, aż ciasto dobrze wyrośnie, podwoi swoją objętość
  10. przebić ciasto i wyrabiać około 2 min
  11. podzielić ciasto na 12 kawałków
  12. posmarować blachę oliwą
  13. ukształtować każdy kawałek w kule i umieścić je na blasze z wysokimi bokami o wymiarach 36 x 25 x 6 cm
  14. przykryć blachę folią i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 min aż bułki dobrze wyrosną
  15. rozgrzać piekarnik do 220 C piec 15-20 min. po 10 min. zmniejszyć temp do 180

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 45 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 60 min
Czas pieczenia Czas pieczenia 20 min
Trudność Trudność Łatwe
Wydajność Wydajność 12 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 2,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 0,80 zł