Bułeczki z oczkami
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Bułki
Bułeczki, bardzo smaczne i szybkie
Informacja o mąkach
Producent mąki: Zakłady Zbożowe Dystrybucja Centrum Sp.z.o.o.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna uniwersalna typ 650 Auchan
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Dr. Oetker Polska Sp. z o.o
Nazwa drożdży: Drożdże suszone
Składniki
- 800g mąki typ 550
- 1/3 kubka mleka w proszku
- 14 g suszonych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 kubka cukru pudru
- 1/2 kubka rodzynek
- 60g stopionego masła
- 1 kubek ciepłej wody
- 1 jajko żółtko do posmarowania
Sposób przygotowania
- mąkę, mleko w proszku, drożdże, sól, rodzynki, cukier wsypać do dzieży, zrobić w środku dołek, dodać wodę, stopione masło, jajko, dobrze wymieszać w mikserze około 10 min
- dodać tyle mąki aby ciasto było gładkie i elastyczne
- wyrabiać na stolnicy przez około 5 min włożyć ciasto do misy posmarowanej oliwą, posmarować ciasto oliwą na wierzchu
- przykryć misę folią i pozostawić na 1 h aż dobrze wyrośnie
- przebić ciasto i wyrabiać przez 1 min
- podzielić ciasto na 12 kawałków, każdy uformować w owalną bułeczkę, ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia
- odstawić na 20 min do wyrośnięcia
- rozgrzać piekarnik do temp 180 C, posmarować bułeczki żółtkiem z wodą , piec 15 min
- wyjąć i odstawić na grill do ostygnięcia
Uwagi
![]() |
Czas przygotowania | 15 min |
![]() |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 60 min |
![]() |
Czas pieczenia | 15 min |
![]() |
Trudność | Łatwe |
![]() |
Wydajność | 12 szt. |
![]() |
Koszt całkowity | 3,00 zł |
![]() |
Koszt jednostkowy | 0,25 zł |