Bułeczki
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Bułki
Smaczne i szybkie bułeczki pszenne
Informacja o mąkach
Producent mąki: Polskie Młyny S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 550
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Dr. Oetker Polska Sp. z o.o
Nazwa drożdży: Drożdże suszone
Składniki
- 400 g mąki typ 550
- 7 g suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka soli
- 40 g stopionej margaryny
- 200 ml ciepłej wody
- 1 żółtko z 1 łyżka wody
Sposób przygotowania
- przesiewamy mąkę przez sito, do kubka wsypujemy około 100 g mąki, dodajemy 200 ml ciepłej wody, następnie; drożdże, cukier puder, wszystko mieszamy łyżeczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 min aż zaczyn się spieni
- do dzieży sypiemy pozostałą mąkę, dodajemy zaczyn, margarynę, sól i mieszamy mikserem przez około 10 min aż ciasto będzie gładkie i elastyczne
- wykładamy na stolnicę i ugniatamy przez następne 5 min
- formujemy ciasto w wałek, przykrywamy go ściereczką bawełnianą i zostawiamy na 10 min
- następnie dzielimy wałek na 10 kawałków, formujemy z nich bułki, na kształt według uznania
- wkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przykrywamy bawełnianą ściereczką na 20 min
- rozgrzewamy piekarnik do temp 220 C wkładamy na dno kubek z gorącą wodą
- smarujemy bułki żółtkiem a następnie wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy przez 15 - 20 min
Uwagi
![]() |
Czas przygotowania | 30 min |
![]() |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 30 min |
![]() |
Czas pieczenia | 15 min |
![]() |
Trudność | Łatwe |
![]() |
Wydajność | 10 szt. |
![]() |
Koszt całkowity | 2,23 zł |
![]() |
Koszt jednostkowy | 0,23 zł |
Galeria zdjęć
