Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Bagietka

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Bagietka

3102c1a4b84ec267f0bf221daf4b5ca97f8878b4.jpg

Przepis na smaczną bagietkę

Informacja o mąkach

Producent mąki: Polskie Młyny S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 550


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.

Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g


Składniki

  • 500 g mąki typ: 480
  • 6 g świeżych drożdży
  • 1 g ekstraktu słodowego
  • 10g soli
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 białko plus 1 łyżeczka wody

Sposób przygotowania

  1. przygotować 150 ml zimnej wody, dolać wrzątek, aby uzyskać 200 ml
  2. tak przygotowaną wodę wlać do miseczki gdzie będziemy rozpuszczać drożdże
  3. rozpuścić drożdże w miseczce z ciepłą wodą przykryć folią przeźroczystą i zostawić na 10 min. aż drożdże się spienią
  4. do dużej misy wsypujemy wszystkie składniki i dobrze mieszamy
  5. po dziesięciu minutach rozpuszczone drożdże wlać do misy z mąką
  6. mieszać na wolnych obrotach w mikserze przez 3 min
  7. po mieszaniu pozostawić ciasto na 15 min w dzieży
  8. w międzyczasie przygotować misę w której ciasto będzie mogło wyrosnąć
  9. włożyć ciasto do misy posmarowanej oliwą
  10. przykryć ciasto wilgotną ściereczką, odstawić na 70 min w ciepłe miejsce, aż ciasto dobrze wyrośnie
  11. przebić ciasto i zostawić do dalszej fermentacji na 80 min
  12. po tym czasie wyrabiać ciasto na stolnicy około 1 min
  13. rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach około 40 cm na 20 cm, następnie zwinąć w wałek
  14. ostrym nożem zrobić na wierzchu kilka nacięć co 5 cm
  15. ułożyć na blasze do pieczenia posmarowanej oliwą, przykryć folią i pozostawić na około 45 min aż wyrośnie
  16. rozgrzać piekarnik do temp. 220 C, 3 kubki gorącej wody wlać do formy i umieścić na dnie piekarnika
  17. białkiem rozpuszczonym z wodą posmarować bagietkę włożyć do piekarnika i piec w temp. 220 C przez 15 min
  18. po 15 min. otworzyć piekarnik, posmarować bagietkę raz jeszcze białkiem, wsunąć do piekarnika i piec w temp 180 C przez kolejne 15 min
  19. wyjąć bagietkę z formy lub blachy pozostawić aż ostygnie

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 10 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 30 min
Czas pieczenia Czas pieczenia 15 min
Trudność Trudność Łatwe
Wydajność Wydajność 1 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 2,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 2,00 zł