Bagietka
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Bagietka
Przepis na smaczną bagietkę
Informacja o mąkach
Producent mąki: Polskie Młyny S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 550
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.
Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g
Składniki
- 500 g mąki typ: 480
- 6 g świeżych drożdży
- 1 g ekstraktu słodowego
- 10g soli
- 300 ml ciepłej wody
- 1 białko plus 1 łyżeczka wody
Sposób przygotowania
- przygotować 150 ml zimnej wody, dolać wrzątek, aby uzyskać 200 ml
- tak przygotowaną wodę wlać do miseczki gdzie będziemy rozpuszczać drożdże
- rozpuścić drożdże w miseczce z ciepłą wodą przykryć folią przeźroczystą i zostawić na 10 min. aż drożdże się spienią
- do dużej misy wsypujemy wszystkie składniki i dobrze mieszamy
- po dziesięciu minutach rozpuszczone drożdże wlać do misy z mąką
- mieszać na wolnych obrotach w mikserze przez 3 min
- po mieszaniu pozostawić ciasto na 15 min w dzieży
- w międzyczasie przygotować misę w której ciasto będzie mogło wyrosnąć
- włożyć ciasto do misy posmarowanej oliwą
- przykryć ciasto wilgotną ściereczką, odstawić na 70 min w ciepłe miejsce, aż ciasto dobrze wyrośnie
- przebić ciasto i zostawić do dalszej fermentacji na 80 min
- po tym czasie wyrabiać ciasto na stolnicy około 1 min
- rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach około 40 cm na 20 cm, następnie zwinąć w wałek
- ostrym nożem zrobić na wierzchu kilka nacięć co 5 cm
- ułożyć na blasze do pieczenia posmarowanej oliwą, przykryć folią i pozostawić na około 45 min aż wyrośnie
- rozgrzać piekarnik do temp. 220 C, 3 kubki gorącej wody wlać do formy i umieścić na dnie piekarnika
- białkiem rozpuszczonym z wodą posmarować bagietkę włożyć do piekarnika i piec w temp. 220 C przez 15 min
- po 15 min. otworzyć piekarnik, posmarować bagietkę raz jeszcze białkiem, wsunąć do piekarnika i piec w temp 180 C przez kolejne 15 min
- wyjąć bagietkę z formy lub blachy pozostawić aż ostygnie
Uwagi
Czas przygotowania | 10 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 30 min | |
Czas pieczenia | 15 min | |
Trudność | Łatwe | |
Wydajność | 1 szt. | |
Koszt całkowity | 2,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 2,00 zł |