Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Bagietka francuska

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Bagietka

aa44c6eb4aa94c32d39cdca7479e1a4bc8942790.jpg

Przepis na bagietkę

Składniki

Składniki, aby przygotować zaczyn:

  • 285 g mąki typ 550
  • 1 g świeżych drożdży
  • 170 g ciepłej wody

Składniki, aby przygotować ciasto:

  • 140 g mąki typ 550
  • 4 g świeżych drożdży
  • 85 g ciepłej wody 5 g soli

Sposób przygotowania

Przygotowanie zaczynu:

  1. przygotować 50 ml wody o temp pokojowej, dolać wrzątek aby dopełnić do 75 ml
  2. używając 75 ml wody rozpuścić drożdże dobrze wymieszać, przykryć folią i zostawić na 10 min. aż drożdże się spienią
  3. do dużej misy wsypać mąkę, rozpuszczone drożdże, dobrze wymieszać i uformować elastyczne ciasto przykryć folią, włożyć do lodówki i zostawić na 12 godz

Przygotowanie ciasta:

  1. przygotować 150 ml wody o temp pokojowej, dolać wrzątek aby dopełnić do 170 ml
  2. używając 170 ml wody rozpuścić drożdże dobrze wymieszać, przykryć folią i zostawić na 10 min. aż drożdże się spienią
  3. wlać rozpuszczone drożdże, wsypać mąkę, dodać zaczyn i mieszać w mikserze przez około 2 min
  4. po 2 min pozostawić ciasto na 20 min w odpoczynku dodać sól i wyrabiać przez około 20 min umieścić w dzieży, przykryć ściereczką i pozostawić na 45 min przebić i wyrabiać przez 1 min
  5. umieścić ponownie w dzieży, przykryć ściereczką i pozostawić na 40 min
  6. przebić i wyrabiać przez 1 min
  7. umieścić ponownie w dzieży, przykryć ściereczką i pozostawić na 30 min
  8. wyjąć z dzieży i pozostawić do odpoczynku na 10 min
  9. podzielić na ciasto 2 części i pozostawić do odpoczynku na 10 min
  10. uformować 2 bagietki
  11. ułożyć na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym oliwą, przykryć ściereczką i pozostawić na około 45 min aż wyrośnie
  12. rozgrzać piekarnik do temp. 220 C, 3 kubki gorącej wody wlać do formy i umieścić na dnie piekarnika
  13. włożyć ciasta do piekarnika i piec w temp. 220 C przez 15 min po 15 min. otworzyć piekarnik, obrócić blachę
  14. wyjąć bagietki z formy lub blachy pozostawić aż ostygną

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 12 godz.
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 30 min
Czas pieczenia Czas pieczenia 15 min
Trudność Trudność Trudne
Wydajność Wydajność 2 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 2,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 1,00 zł