Bagietka francuska
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Bagietka
Przepis na bagietkę
Składniki
Składniki, aby przygotować zaczyn:
- 285 g mąki typ 550
- 1 g świeżych drożdży
- 170 g ciepłej wody
Składniki, aby przygotować ciasto:
- 140 g mąki typ 550
- 4 g świeżych drożdży
- 85 g ciepłej wody 5 g soli
Sposób przygotowania
Przygotowanie zaczynu:
- przygotować 50 ml wody o temp pokojowej, dolać wrzątek aby dopełnić do 75 ml
- używając 75 ml wody rozpuścić drożdże dobrze wymieszać, przykryć folią i zostawić na 10 min. aż drożdże się spienią
- do dużej misy wsypać mąkę, rozpuszczone drożdże, dobrze wymieszać i uformować elastyczne ciasto przykryć folią, włożyć do lodówki i zostawić na 12 godz
Przygotowanie ciasta:
- przygotować 150 ml wody o temp pokojowej, dolać wrzątek aby dopełnić do 170 ml
- używając 170 ml wody rozpuścić drożdże dobrze wymieszać, przykryć folią i zostawić na 10 min. aż drożdże się spienią
- wlać rozpuszczone drożdże, wsypać mąkę, dodać zaczyn i mieszać w mikserze przez około 2 min
- po 2 min pozostawić ciasto na 20 min w odpoczynku dodać sól i wyrabiać przez około 20 min umieścić w dzieży, przykryć ściereczką i pozostawić na 45 min przebić i wyrabiać przez 1 min
- umieścić ponownie w dzieży, przykryć ściereczką i pozostawić na 40 min
- przebić i wyrabiać przez 1 min
- umieścić ponownie w dzieży, przykryć ściereczką i pozostawić na 30 min
- wyjąć z dzieży i pozostawić do odpoczynku na 10 min
- podzielić na ciasto 2 części i pozostawić do odpoczynku na 10 min
- uformować 2 bagietki
- ułożyć na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym oliwą, przykryć ściereczką i pozostawić na około 45 min aż wyrośnie
- rozgrzać piekarnik do temp. 220 C, 3 kubki gorącej wody wlać do formy i umieścić na dnie piekarnika
- włożyć ciasta do piekarnika i piec w temp. 220 C przez 15 min po 15 min. otworzyć piekarnik, obrócić blachę
- wyjąć bagietki z formy lub blachy pozostawić aż ostygną
Uwagi
Czas przygotowania | 12 godz. | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 30 min | |
Czas pieczenia | 15 min | |
Trudność | Trudne | |
Wydajność | 2 szt. | |
Koszt całkowity | 2,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 1,00 zł |