Chleb z oliwą z oliwek
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Pszenny oliwkowy
Bardzo delikatny chleb
Informacja o mąkach
Producent mąki: Polskie Młyny S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 550
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.
Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g
Składniki
- 800 g mąki typ: 550
- 10 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 kubek ciepłej wody (220 ml)
- 1 jajko plus 1 łyżeczka wody
Sposób przygotowania
- przygotować trzy czwarte kubka z zimną wodą, dolać wrzątek, aby dopełnić kubek
- rozpuścić drożdże w miseczce z ciepłą wodą, dodać łyżeczkę cukru pudru aby lepiej aktywować drożdże przykryć folią przeźroczystą i zostawić na 5 min. aż drożdże się spienią
- do dużej misy wsypać 3 i 3/4 kubka mąki, dodać łyżeczkę soli, tymianek, cukier puder dobrze wymieszać
- po 5 minutach rozpuszczone drożdże wlać do misy z mąką, drewnianą łyżką wyrabiać na kleistą kulę
- dać na omączoną stolnice i wyrabiać około 10 min, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby dodać mąki
- w międzyczasie przygotować misę w której ciasto będzie mogło wyrosnąć
- włożyć ciasto do misy posmarowanej oliwą, posmarować ciast oliwą na wierzchu
- przykryć ciasto wilgotną ściereczką, odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto dobrze wyrośnie
- przebić ciasto pięścią i ugniatać około 2 min
- włożyć ciasto ponownie do misy i przykryć folią, pozostawić do wyrośnięcia na 45 min
- wyjąć ciasto delikatnie z misy, ukształtować w kule
- wyłożyć blachę piekarnika papierem do pieczenia ułożyć na blasze, przykryć folią i pozostawić na około 45 min aż wyrośnie
- rozgrzać piekarnik do temp 220 C
- wyłożyć ciasto na blachę
- chleb posmarować jajkiem rozpuszczonym z 1 łyżeczką wody
- włożyć do piekarnika i piec w temp 220 C przez 10 min. po 10 min. zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec dalej od 20 do 30 min
- wyjąć chleb z piekarnika i pozostawić aż ostygnie
Uwagi
Czas przygotowania | 15 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 30 min | |
Czas pieczenia | 30 min | |
Trudność | Średnie | |
Wydajność | 1 szt. | |
Koszt całkowity | 1,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 1,00 zł |