Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Chleb z oliwą z oliwek

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Pszenny oliwkowy

470f2ebaeec0b3da5dc53683b8f74e2fd1a8eff2.jpg

Bardzo delikatny chleb

Informacja o mąkach

Producent mąki: Polskie Młyny S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 550


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.

Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g


Składniki

  • 800 g mąki typ: 550
  • 10 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 kubek ciepłej wody (220 ml)
  • 1 jajko plus 1 łyżeczka wody

Sposób przygotowania

  1. przygotować trzy czwarte kubka z zimną wodą, dolać wrzątek, aby dopełnić kubek
  2. rozpuścić drożdże w miseczce z ciepłą wodą, dodać łyżeczkę cukru pudru aby lepiej aktywować drożdże przykryć folią przeźroczystą i zostawić na 5 min. aż drożdże się spienią
  3. do dużej misy wsypać 3 i 3/4 kubka mąki, dodać łyżeczkę soli, tymianek, cukier puder dobrze wymieszać
  4. po 5 minutach rozpuszczone drożdże wlać do misy z mąką, drewnianą łyżką wyrabiać na kleistą kulę
  5. dać na omączoną stolnice i wyrabiać około 10 min, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby dodać mąki
  6. w międzyczasie przygotować misę w której ciasto będzie mogło wyrosnąć
  7. włożyć ciasto do misy posmarowanej oliwą, posmarować ciast oliwą na wierzchu
  8. przykryć ciasto wilgotną ściereczką, odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto dobrze wyrośnie
  9. przebić ciasto pięścią i ugniatać około 2 min
  10. włożyć ciasto ponownie do misy i przykryć folią, pozostawić do wyrośnięcia na 45 min
  11. wyjąć ciasto delikatnie z misy, ukształtować w kule
  12. wyłożyć blachę piekarnika papierem do pieczenia ułożyć na blasze, przykryć folią i pozostawić na około 45 min aż wyrośnie
  13. rozgrzać piekarnik do temp 220 C
  14. wyłożyć ciasto na blachę
  15. chleb posmarować jajkiem rozpuszczonym z 1 łyżeczką wody
  16. włożyć do piekarnika i piec w temp 220 C przez 10 min. po 10 min. zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec dalej od 20 do 30 min
  17. wyjąć chleb z piekarnika i pozostawić aż ostygnie

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 15 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 30 min
Czas pieczenia Czas pieczenia 30 min
Trudność Trudność Średnie
Wydajność Wydajność 1 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 1,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 1,00 zł

Galeria zdjęć

Chleb z oliwą z oliwek Chleb z oliwą z oliwek Chleb z oliwą z oliwek Chleb z oliwą z oliwek Chleb z oliwą z oliwek Chleb z oliwą z oliwek