Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Paluszki chlebowe

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Paluszki chlebowe

93cc6effb4989e022e51e248165295ab61159f77.jpg

Doskonałe z solą lub sezamem

Informacja o mąkach

Producent mąki: Polskie Młyny S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 550


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Dr. Oetker Polska Sp. z o.o

Nazwa drożdży: Drożdże suszone


Składniki

  • 250 g mąki typ 550
  • 1 łyżeczka cukru
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 jajko
  • trochę maku lub ziaren sezamu

Sposób przygotowania

  • przesiać mąkę, dodać sól, cukier i oregano do dużej misy, zrobić na środku wgłębienie
  • wlać do wgłębienia wodę oraz oliwę z oliwek, do rozczynu wsypać drożdże oraz zamieszać z mąką, wyrabiać przez około 10 min w mikserze lub ręcznie
  • włożyć ciasto do misy przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić na 1 h aż podwoi objętość
  • po tym czasie podzielić ciasto na około 20 mniejszych kawałków
  • następnie każdy kawałek rozwałkować palcami na mały wałek, ułożyć na blasze przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 min
  • rozgrzać piekarnik do temp 200 C

  • posmarować wałki zmieszanym białkiem z wodą i posypać makiem lub sezamem
  • piec 15-20 min w połowie czasu pieczenia przewrócić paluszki na drugą stronę

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 15 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 60 min
Czas pieczenia Czas pieczenia 20 min
Trudność Trudność Łatwe
Wydajność Wydajność 20 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 2,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 0,10 zł