Paluszki chlebowe
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Paluszki chlebowe
Doskonałe z solą lub sezamem
Informacja o mąkach
Producent mąki: Polskie Młyny S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 550
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Dr. Oetker Polska Sp. z o.o
Nazwa drożdży: Drożdże suszone
Składniki
- 250 g mąki typ 550
- 1 łyżeczka cukru
- 60 ml oliwy z oliwek
- 100 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 7 g suszonych drożdży
- 1 łyżeczka oregano
- 1 jajko
- trochę maku lub ziaren sezamu
Sposób przygotowania
- przesiać mąkę, dodać sól, cukier i oregano do dużej misy, zrobić na środku wgłębienie
- wlać do wgłębienia wodę oraz oliwę z oliwek, do rozczynu wsypać drożdże oraz zamieszać z mąką, wyrabiać przez około 10 min w mikserze lub ręcznie
- włożyć ciasto do misy przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić na 1 h aż podwoi objętość
- po tym czasie podzielić ciasto na około 20 mniejszych kawałków
- następnie każdy kawałek rozwałkować palcami na mały wałek, ułożyć na blasze przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 min
- rozgrzać piekarnik do temp 200 C
- posmarować wałki zmieszanym białkiem z wodą i posypać makiem lub sezamem
- piec 15-20 min w połowie czasu pieczenia przewrócić paluszki na drugą stronę
Uwagi
Czas przygotowania | 15 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 60 min | |
Czas pieczenia | 20 min | |
Trudność | Łatwe | |
Wydajność | 20 szt. | |
Koszt całkowity | 2,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 0,10 zł |