Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Focaccia

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Focaccia

e49dbb60db1202ca364436efcfb7a336196ace3c.jpg

Przepis z Focaccie z puree ziemniaczanym i pomidorami  

Informacja o mąkach

Producent mąki: Polskie Młyny S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna domowa typ 650


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Dr. Oetker Polska Sp. z o.o

Nazwa drożdży: Drożdże suszone


Składniki

  • 500 g mąki typ 480
  • 500 g puree ziemniaczanego
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do posmarowania ciasta
  • 1 pomidor
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 paczka (7g) aktywnych suchych drożdży

 


Sposób przygotowania

Przygotowanie puree ziemniaczanego:

Składniki:

  1. 500 g ziemniaków ugotowanych, posolonych i dobrze odcedzonych
  2. 50 g masła , pokrojonego w kawałeczki
  3. 80 - 100 ml tłustej śmietany
  4. sól i zmielony pieprz

Przygotowanie puree :

  1. ugotować ziemniaki, osolić i dokładnie odcedzić
  2. włożyć je do dzieży miksera i mieszadłem dobrze utłuc
  3. dodać masło
  4. podgrzać śmietanę i dodać sól,pieprz ubijać aż będą puszyste

Przygotowanie Focacci: 

  1. do dzieży w której jest puree ziemniaczane
  2. dodajemy mąkę, oliwę z oliwek, drożdże, jajko i sól, mieszamy ciasto w dzieży przez około 10 min
  3. włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia
  4. przykryć ściereczką, odstawić na 3h aż dobrze wyrośnie
  5. posmarować delikatnie oliwą z oliwek, pokroić pomidor i położyć plasterki pomidora na cieście
  6. posypać oregano, piec w temp 180 C 30 min wyjąć z piekarnika i odstawić, aż ostygnie

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 60 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 3 godz.
Czas pieczenia Czas pieczenia 30 min
Trudność Trudność Średnie
Wydajność Wydajność 5 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 5,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 5,00 zł