Focaccia
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Focaccia
Przepis z Focaccie z puree ziemniaczanym i pomidorami
Informacja o mąkach
Producent mąki: Polskie Młyny S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna domowa typ 650
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Dr. Oetker Polska Sp. z o.o
Nazwa drożdży: Drożdże suszone
Składniki
- 500 g mąki typ 480
- 500 g puree ziemniaczanego
- 150 ml oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek do posmarowania ciasta
- 1 pomidor
- 2 łyżeczki oregano
- 1 paczka (7g) aktywnych suchych drożdży
Sposób przygotowania
Przygotowanie puree ziemniaczanego:
Składniki:
- 500 g ziemniaków ugotowanych, posolonych i dobrze odcedzonych
- 50 g masła , pokrojonego w kawałeczki
- 80 - 100 ml tłustej śmietany
- sól i zmielony pieprz
Przygotowanie puree :
- ugotować ziemniaki, osolić i dokładnie odcedzić
- włożyć je do dzieży miksera i mieszadłem dobrze utłuc
- dodać masło
- podgrzać śmietanę i dodać sól,pieprz ubijać aż będą puszyste
Przygotowanie Focacci:
- do dzieży w której jest puree ziemniaczane
- dodajemy mąkę, oliwę z oliwek, drożdże, jajko i sól, mieszamy ciasto w dzieży przez około 10 min
- włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia
- przykryć ściereczką, odstawić na 3h aż dobrze wyrośnie
- posmarować delikatnie oliwą z oliwek, pokroić pomidor i położyć plasterki pomidora na cieście
- posypać oregano, piec w temp 180 C 30 min wyjąć z piekarnika i odstawić, aż ostygnie
Uwagi
Czas przygotowania | 60 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 3 godz. | |
Czas pieczenia | 30 min | |
Trudność | Średnie | |
Wydajność | 5 szt. | |
Koszt całkowity | 5,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 5,00 zł |