Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Pumpernikiel

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Pumpernikiel

f770d6b3216da67ca619453772b05eb4a914e6b8.jpg

Przepis na Pumpernikiel

Informacja o mąkach

Producent mąki: Polskie Młyny S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna domowa typ 650


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.

Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g


Składniki

  • 140 g mąki żytniej 70 g białej mąki typ 550
  • 70 g mąki pszenno-razowej typ 2000
  • 30 g kaszy kukurydzianej
  • 15g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku 190 ml ciepłej wody
  • 40 g melasy 15g masła
  • 30g ciemnej czekolady najlepiej Lindt z 85% Kakao
  • 1 białko dodatkowo nasiona kminku do posypania ciasta

Sposób przygotowania

  1. przygotować 120 ml wody o temp pokojowej, dolać wrzątek aby dopełnić do 170 ml
  2. używając 170 ml wody rozpuścić drożdże w miseczce, dobrze wymieszać
  3. przykryć folią i zostawić na 10 min. aż drożdże się spienią
  4. do dużej misy wsypać wszystkie mąki, dodać łyżeczkę kminku, łyżeczkę soli i cukru
  5. podgrzać w rondelku melasę, czekoladę, masło aż masło i czekolada się rozpuszczą, następnie ostudzić
  6. do kubka z kaszą dodać 20 ml wody o temp pokojowej dobrze wymieszać
  7. do wgłębienia w mące wlać drożdże, kaszę, rozpuszczoną melasę z czekoladą
  8. wyrabiać aby utworzyć elastyczną kulę dodając resztę mąki w razie potrzeby
  9. dać na omączoną stolnice i wyrabiać około 10 min. w razie potrzeby dodać resztę mąki
  10. w międzyczasie przygotować misę w której ciasto będzie mogło wyrosnąć
  11. włożyć ciasto do misy posmarowanej oliwą, posmarować ciasto oliwą na wierzchu
  12. przykryć ciasto wilgotną ściereczką, odstawić na 2 godz. w ciepłe miejsce, aż ciasto dobrze wyrośnie, podwoi swoją objętość
  13. przebić ciasto i wyrabiać około 1 min
  14. włożyć ciasto do formy posmarowanej oliwą, posmarować ciasto oliwą, przykryć wilgotną ściereczką, pozostawić ponownie na 1,5- 2 godziny aż wyrośnie
  15. posmarować ciasto białkiem z wodą oraz posypać kminkiem
  16. rozgrzać piekarnik do 200 C piec 40 min.  

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 30 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 3 godz.
Czas pieczenia Czas pieczenia 40 min
Trudność Trudność Średnie
Wydajność Wydajność 1 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 4,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 4,00 zł