Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Chleb grahm

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Graham

b0f83318bfaa7ad864f253b4ff5c92c28f001b0e.jpg

Prosty przepis na chleb graham

Informacja o mąkach

Producent mąki: Młyn Gospodarczy Paweł Bogutyn

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Graham typ 1850


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Dr. Oetker Polska Sp. z o.o

Nazwa drożdży: Drożdże suszone


Informacja o wodach

Producent wody: Nestle Waters S.A

Nazwa użytej wody: Nałęczowianka


Składniki

  • 250 mąki typ graham typ 1850
  • 150 g mąki pszennej typ 480
  • 100 g otrębów owsianych
  • 11 g suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 60 g sody oczyszczonej
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego  

Sposób przygotowania

  1. przesiać mąkę pszenną, mąkę graham, otręby owsiane wsypać do dzieży
  2. dodać drożdże, oliwę oraz stopniowo mleko, mieszać w mikserze lub wyrabiać ręcznie
  3. dodać sól
  4. w razie potrzeby dodać trochę mąki, można też wyrabiać na stolnicy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne
  5. włożyć ciasto do misy, przykryć ściereczką i zostawić aż podwoi swoją objętość
  6. wyłożyć blachę papierem do pieczenia
  7. przebić ciasto, wyrabiać przez chwilę następnie ukształtować w bochenek
  8. położyć ciasto na blasze lub włożyć do ratanowej formy i odczekać aż urośnie przez 45 min
  9. posmarować ciepłą wodą
  10. rozgrzać piekarnik do 250 C
  11. umieścić na dnie piekarnika naczynie z wrzącą wodą
  12. piec 10 min obniżyć temp do 200 C i piec przez następne 40 min
  13. ostudzić na grillu  

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 15 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 45 min
Czas pieczenia Czas pieczenia 50 min
Trudność Trudność Łatwe
Wydajność Wydajność 1 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 1,50 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 1,50 zł