Chleb grahm
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Graham
Prosty przepis na chleb graham
Informacja o mąkach
Producent mąki: Młyn Gospodarczy Paweł Bogutyn
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Graham typ 1850
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Dr. Oetker Polska Sp. z o.o
Nazwa drożdży: Drożdże suszone
Informacja o wodach
Producent wody: Nestle Waters S.A
Nazwa użytej wody: Nałęczowianka
Składniki
- 250 mąki typ graham typ 1850
- 150 g mąki pszennej typ 480
- 100 g otrębów owsianych
- 11 g suszonych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 60 g sody oczyszczonej
- 200 ml mleka
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
Sposób przygotowania
- przesiać mąkę pszenną, mąkę graham, otręby owsiane wsypać do dzieży
- dodać drożdże, oliwę oraz stopniowo mleko, mieszać w mikserze lub wyrabiać ręcznie
- dodać sól
- w razie potrzeby dodać trochę mąki, można też wyrabiać na stolnicy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne
- włożyć ciasto do misy, przykryć ściereczką i zostawić aż podwoi swoją objętość
- wyłożyć blachę papierem do pieczenia
- przebić ciasto, wyrabiać przez chwilę następnie ukształtować w bochenek
- położyć ciasto na blasze lub włożyć do ratanowej formy i odczekać aż urośnie przez 45 min
- posmarować ciepłą wodą
- rozgrzać piekarnik do 250 C
- umieścić na dnie piekarnika naczynie z wrzącą wodą
- piec 10 min obniżyć temp do 200 C i piec przez następne 40 min
- ostudzić na grillu
Uwagi
Czas przygotowania | 15 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 45 min | |
Czas pieczenia | 50 min | |
Trudność | Łatwe | |
Wydajność | 1 szt. | |
Koszt całkowity | 1,50 zł | |
Koszt jednostkowy | 1,50 zł |