Chleb owocami i czekoladą
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Owocowy
Bardzo smaczny chleb z owocami i czekoladą
Informacja o mąkach
Producent mąki: Polskie Młyny S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 550
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.
Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g
Składniki
- 500 g mąki typ 650
- 14 świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka soli 350 ml ciepłej wody
- 200 g suszonych śliwek
- 100 g drobno pokrojonej gorzkiej czekolady
- 1 jajko
- 30 g stopionego masła
Sposób przygotowania
- przygotować 100 ml ciepłej wody rozpuścić w niej drożdże oraz cukier puder
- przykryć folią przeźroczystą i zostawić na 10 min. aż drożdże się spienią
- do dużej misy wsypać mąkę, dodać sól, dobrze wymieszać
- na środku mąki zrobić wgłębienie i wlać rozpuszczone drożdże
- zgarnąć nieco mąki do zawiesiny drożdży i wymieszać aż we wgłębieniu powstanie gładki rozczyn o konsystencji śmietany
- przykryć misę ściereczką i pozostawić na 20 min aż spieni się i zwiększy objętość tak,że wypełni całe wgłębienie
- wymieszać wszystko i wyrabiać przez 10 min aż do uformowania miękkiego ciasta, w czasie wyrabiania dodać około 50 g mąki
- włożyć ciasto do lekko natłuszczonej oliwą misy, obrócić ciasto w misie aż samo pokryje się tłuszczem, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godz.
- przebić ciasto i pozostawić je na 10 min, następnie dodać śliwki, czekoladę i jajko wyrabiać przez około 2 min
- włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, papier posmarować oliwą
- przykryć ciasto folią (forma z ciastem może być włożona delikatnie do torby foliowej lub woreczka foliowego) odstawić na 30 min w ciepłe miejsce
- rozgrzać piekarnik do temp 200 C zmniejszyć temp do 180 C i piec następne przez 45 min
Uwagi
Czas przygotowania | 30 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 2 godz. | |
Czas pieczenia | 45 min | |
Trudność | Średnie | |
Wydajność | 1 szt. | |
Koszt całkowity | 2,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 2,00 zł |