Precle do piwa
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Precle
Doskonałe precle do piwa.
Informacja o mąkach
Producent mąki: Polskie Młyny S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna domowa typ 650
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Dr. Oetker Polska Sp. z o.o
Nazwa drożdży: Drożdże suszone
Składniki
- 280 g mąki typ: 550
- 14 g suszonych drożdży
- 50 ml mleka
- 1 łyżka kminku całego
- 1 łyżka kminku mielonego
- 1 łyżeczka ekstraktu słodu
- 1 białko
- 1 łyżeczka oliwy do posmarowania misy i blachy do pieczenie
Sposób przygotowania
- składniki wymieszać za pomocą robota lub ręcznie przez około 5 min
- następnie dalej wyrabiać ręcznie na stolnicy, aż ciasto będzie elastyczne przez około 10 min
- misę smarujemy olejem z oliwek i wkładamy ciasto, przykrywamy mokrą ściereczką
- zostawiamy do wyrośnięcia na 1.5 godz.
- przebić ciasto i wyrabiać przez 5 min dodając trochę mąki
- posmarować blachę olejem z oliwek
- formuje precle zostawiamy je na blasze do wyrośnięcia przez następne 30 min (precle nie są przykryte)
- smaruję białkiem z dodatkiem łyżeczki wody
- rozgrzewam piekarnik do 220 stopni
- w piekarniku umieszczam naczynie z 3 kubkami wrzącej wody
- pieczemy w temp 220 przez 15 min
- zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec następne przez 15 min przy zmianie temp raz jeszcze posmarować precle białkiem
Uwagi
Czas przygotowania | 20 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 2 godz. | |
Czas pieczenia | 15 min | |
Trudność | Łatwe | |
Wydajność | 4 szt. | |
Koszt całkowity | 2,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 0,25 zł |