Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Precle do piwa

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Precle

50d07d2450b221da1d39570567a31ac1698c010b.jpg

Doskonałe precle do piwa.

Informacja o mąkach

Producent mąki: Polskie Młyny S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna domowa typ 650


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Dr. Oetker Polska Sp. z o.o

Nazwa drożdży: Drożdże suszone


Składniki

  • 280 g mąki typ: 550
  • 14 g suszonych drożdży
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka kminku całego
  • 1 łyżka kminku mielonego
  • 1 łyżeczka ekstraktu słodu
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka oliwy do posmarowania misy i blachy do pieczenie  

Sposób przygotowania

  1. składniki wymieszać za pomocą robota lub ręcznie przez około 5 min
  2. następnie dalej wyrabiać ręcznie na stolnicy, aż ciasto będzie elastyczne przez około 10 min
  3. misę smarujemy olejem z oliwek i wkładamy ciasto, przykrywamy mokrą ściereczką
  4. zostawiamy do wyrośnięcia na 1.5 godz.
  5. przebić ciasto i wyrabiać przez 5 min dodając trochę mąki
  6. posmarować blachę olejem z oliwek
  7. formuje precle zostawiamy je na blasze do wyrośnięcia przez następne 30 min (precle nie są przykryte)
  8. smaruję białkiem z dodatkiem łyżeczki wody
  9. rozgrzewam piekarnik do 220 stopni
  10. w piekarniku umieszczam naczynie z 3 kubkami wrzącej wody
  11. pieczemy w temp 220 przez 15 min
  12. zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec następne przez 15 min przy zmianie temp raz jeszcze posmarować precle białkiem  

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 20 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 2 godz.
Czas pieczenia Czas pieczenia 15 min
Trudność Trudność Łatwe
Wydajność Wydajność 4 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 2,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 0,25 zł