Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Ciabatta

woj. pomorskie

Rodzaj pieczywa: Ciabatta

bc89cddb58be06dd023f778445c6a9e7a0890cda.jpg

Bardzo smaczny chlebek włoski na podstawie strony www.wildyeastblog.com

Informacja o mąkach

Producent mąki: Polskie Młyny S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 550


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.

Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g


Składniki

Składniki, aby przygotować zaczyn:

  • 225 g mąki białej 75 g mąki żytniej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 g świeżych drożdży
  •  

Składniki, aby przygotować ciasto:

  • 500 g białej mąki
  • 350 ml zimnej wody
  • zaczyn
  • 15 g soli
  • 2 g świeżych drożdży
  • 25 ml oliwy

Sposób przygotowania

Przygotowanie zaczynu:

  1. przygotować 240 ml wody o temp pokojowej, dolać wrzątek aby dopełnić do 300 ml
  2. używając 300 ml wody rozpuścić drożdże dobrze wymieszać, przykryć folią i zostawić na 10 min. aż drożdże się spienią
  3. do dużej misy wsypać wszystkie mąki, rozpuszczone drożdże, przykryć ściereczką i zostawić na 6 godz.

Przygotowanie ciasta:

  1. do duże misy miksera wsypać mąkę, sól, drożdże, oliwę, dodać zaczyn oraz 80% wody, wymieszać w mikserze na niskiej szybkości, około 10 min , następnie dodaj resztę wody i kontynuuj mieszanie
  2. przełóż ciasto do dużej misy wysmarowanej oliwą, włóż ciasto do lodówki na 12 godzin, po 45 i 90 min wymieszaj delikatnie ciasto ręką w misie a następnie włóż z powrotem do lodówki
  3. wyrabiać aby utworzyć elastyczną kulę dodając resztę mąki w razie potrzeby
  4. wyjąć ciasto z lodówki i pozostawić na 1 godz aby jego temperatura osiągnęła temperaturę pokojową
  5. przygotować blachę, wyłożyć ją papierem do pieczenia, posmarować papier stopionym masłem
  6. włożyć ciasto do misy posmarowanej oliwą, posmarować ciasto oliwą na wierzchu
  7. nożem podzielić ciasto na dwie części przebić ciasto i wyrabiać około 1 min
  8. delikatnie wyłożyć dwie części ciasta na blachę, można delikatnie przechylić miskę tak aby połowa ciasta spłynęła na blachę, drugą połowę ciasta w ten sam sposób umieścić na blasze  
  9. posypać ciasta obficie mąką i ukształtować na kształt Ciabatty
  10. nie przykrywać pozostawić na 1 godz aż wyrośnie
  11. rozgrzać piekarnik do 250 C  3 kubki gorącej wody wlać do formy i umieścić na dnie piekarnika
  12. piec w temperaturze 230 C piec 40 min. w piekarniku z termoobiegiem  

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 7 godz.
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 60 min
Czas pieczenia Czas pieczenia 40 min
Trudność Trudność Średnie
Wydajność Wydajność 2 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 2,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 1,00 zł