Ciabatta
woj. pomorskie
Rodzaj pieczywa: Ciabatta
Bardzo smaczny chlebek włoski na podstawie strony www.wildyeastblog.com
Informacja o mąkach
Producent mąki: Polskie Młyny S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 550
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.
Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g
Składniki
Składniki, aby przygotować zaczyn:
- 225 g mąki białej 75 g mąki żytniej
- 300 ml ciepłej wody
- 2 g świeżych drożdży
Składniki, aby przygotować ciasto:
- 500 g białej mąki
- 350 ml zimnej wody
- zaczyn
- 15 g soli
- 2 g świeżych drożdży
- 25 ml oliwy
Sposób przygotowania
Przygotowanie zaczynu:
- przygotować 240 ml wody o temp pokojowej, dolać wrzątek aby dopełnić do 300 ml
- używając 300 ml wody rozpuścić drożdże dobrze wymieszać, przykryć folią i zostawić na 10 min. aż drożdże się spienią
- do dużej misy wsypać wszystkie mąki, rozpuszczone drożdże, przykryć ściereczką i zostawić na 6 godz.
Przygotowanie ciasta:
- do duże misy miksera wsypać mąkę, sól, drożdże, oliwę, dodać zaczyn oraz 80% wody, wymieszać w mikserze na niskiej szybkości, około 10 min , następnie dodaj resztę wody i kontynuuj mieszanie
- przełóż ciasto do dużej misy wysmarowanej oliwą, włóż ciasto do lodówki na 12 godzin, po 45 i 90 min wymieszaj delikatnie ciasto ręką w misie a następnie włóż z powrotem do lodówki
- wyrabiać aby utworzyć elastyczną kulę dodając resztę mąki w razie potrzeby
- wyjąć ciasto z lodówki i pozostawić na 1 godz aby jego temperatura osiągnęła temperaturę pokojową
- przygotować blachę, wyłożyć ją papierem do pieczenia, posmarować papier stopionym masłem
- włożyć ciasto do misy posmarowanej oliwą, posmarować ciasto oliwą na wierzchu
- nożem podzielić ciasto na dwie części przebić ciasto i wyrabiać około 1 min
- delikatnie wyłożyć dwie części ciasta na blachę, można delikatnie przechylić miskę tak aby połowa ciasta spłynęła na blachę, drugą połowę ciasta w ten sam sposób umieścić na blasze
- posypać ciasta obficie mąką i ukształtować na kształt Ciabatty
- nie przykrywać pozostawić na 1 godz aż wyrośnie
- rozgrzać piekarnik do 250 C 3 kubki gorącej wody wlać do formy i umieścić na dnie piekarnika
- piec w temperaturze 230 C piec 40 min. w piekarniku z termoobiegiem
Uwagi
Czas przygotowania | 7 godz. | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 60 min | |
Czas pieczenia | 40 min | |
Trudność | Średnie | |
Wydajność | 2 szt. | |
Koszt całkowity | 2,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 1,00 zł |