Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Chleb ziemniaczany

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Ziemniaczany

4e95add204bfe8c7867880bbea85da7ebf7b42fb.jpg

Smaczny chlebek z ziemniakami 

Informacja o mąkach

Producent mąki: Polskie Młyny S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 550


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.

Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g


Składniki

  • 650 -700 g mąki typ: 650
  • 14 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 300 ml ciepłej wody
  • dwie łyżki pełnego mleka w proszku
  • 1/2 kubka zgniecionych ziemniaków 
  • 1/2 kubka świeżego posiekanego szczypiorku

 


Sposób przygotowania

  1. rozpuścić drożdże w miseczce z ciepłą wodą, przykryć folią i zostawić na 10 min. aż drożdże się spienią
  2. do dużej misy wsypać 700 g mąki, dodać sól, mleko w proszku, szczypiorek, dobrze wymieszać dodać ziemniaki do mąki,widelcem połączyć ziemniaki,szczypiorek z mąką
  3. dodać drożdze i pozostałą część wody,wymieszać drewnianą łyżką, wyrabiać na kleistą kulę
  4. dać na omączoną stolnice lub do miksera i wyrabiać około 10 min. w razie potrzeby dodać resztę mąki
  5. przełożyć do natłuszczonej oliwą misy, posmarować ciasto oliwą, przykryć ciasto folią , pozostawić na 2 godz. aż dobrze wyrośnie
  6. podczas gdy ciasto rośnie należy wyłożyć kosz lnianą ściereczką posypaną mąką 
  7. ułożyć ciasto w koszu i pozostawić na 45 min. by wyrosło
  8. w czasie gdy ciasto rośnie w koszu wyłożyć blachę papierem do pieczenia posmarować papier oliwą 
  9. rozgrzać piekarnik do temp 220 C
  10. wywrócić do góry dnem kosz z chlebem i wyrzucić bochenek na blachę
  11. ostrym nożem naciąć wierzch bochenka
  12. piec 5 min w temp. 220 C, po czym obniżyć temp do 190 C i piec następne 30 min 
  13. bochenek jest upieczony jeżeli uderzony od spodu wydaje głuchy odgłos a jego temperatura wewnątrz wynosi 90 C 

 


Uwagi

Naprawdę smaczny chlebek na podstawie książki pod tytułem: Chleb i Bułki autorstwa Anne Wilson


Czas przygotowania Czas przygotowania 20 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 45 min
Czas pieczenia Czas pieczenia 35 min
Trudność Trudność Średnie
Wydajność Wydajność 1 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 2,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 2,00 zł