Chleb ziemniaczany
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Ziemniaczany
Smaczny chlebek z ziemniakami
Informacja o mąkach
Producent mąki: Polskie Młyny S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 550
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.
Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g
Składniki
- 650 -700 g mąki typ: 650
- 14 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 300 ml ciepłej wody
- dwie łyżki pełnego mleka w proszku
- 1/2 kubka zgniecionych ziemniaków
- 1/2 kubka świeżego posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania
- rozpuścić drożdże w miseczce z ciepłą wodą, przykryć folią i zostawić na 10 min. aż drożdże się spienią
- do dużej misy wsypać 700 g mąki, dodać sól, mleko w proszku, szczypiorek, dobrze wymieszać dodać ziemniaki do mąki,widelcem połączyć ziemniaki,szczypiorek z mąką
- dodać drożdze i pozostałą część wody,wymieszać drewnianą łyżką, wyrabiać na kleistą kulę
- dać na omączoną stolnice lub do miksera i wyrabiać około 10 min. w razie potrzeby dodać resztę mąki
- przełożyć do natłuszczonej oliwą misy, posmarować ciasto oliwą, przykryć ciasto folią , pozostawić na 2 godz. aż dobrze wyrośnie
- podczas gdy ciasto rośnie należy wyłożyć kosz lnianą ściereczką posypaną mąką
- ułożyć ciasto w koszu i pozostawić na 45 min. by wyrosło
- w czasie gdy ciasto rośnie w koszu wyłożyć blachę papierem do pieczenia posmarować papier oliwą
- rozgrzać piekarnik do temp 220 C
- wywrócić do góry dnem kosz z chlebem i wyrzucić bochenek na blachę
- ostrym nożem naciąć wierzch bochenka
- piec 5 min w temp. 220 C, po czym obniżyć temp do 190 C i piec następne 30 min
- bochenek jest upieczony jeżeli uderzony od spodu wydaje głuchy odgłos a jego temperatura wewnątrz wynosi 90 C
Uwagi
Naprawdę smaczny chlebek na podstawie książki pod tytułem: Chleb i Bułki autorstwa Anne Wilson
Czas przygotowania | 20 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 45 min | |
Czas pieczenia | 35 min | |
Trudność | Średnie | |
Wydajność | 1 szt. | |
Koszt całkowity | 2,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 2,00 zł |