Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Chleb ziemniaczany z boczkiem

woj. dolnośląskie

Rodzaj pieczywa: Ziemniaczany

2d225edbc928b3c1b7e70a79f6b32a4190f52040.jpg

Bardzo smaczny chlebek z ziemniakami oraz smażonym boczkiem na podstawie strony www.thefreshloaf.com

Informacja o mąkach

Producent mąki: Polskie Młyny S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 550


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.

Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g


Składniki

  • 3-4 kubki mąki typ 550
  • 2 łyżeczki drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 kubka ciepłej wody
  • 1/2 kubka śmietany
  • 1/2 kubka zgniecionych ziemniaków
  • 1/2 kubka świeżego posiekanego szczypiorku
  • 1/4 kubka usmażonego i posiekanego boczku

Sposób przygotowania

  1. do dużej misy wsypać ziemniaki, sól, drożdże oraz 2 kubki mąki, dodać śmietane, wodę, bekon i szczypiorek, dodać także tłuszcz ze smażenia bekonu
  2. ugniatać ręcznie lub mieszać w mikserze przez 10 min, dodając resztę mąki
  3. włożyć do misy dokładnie wysmarowanej oliwą , przykryć folią i zostawić na 90 min aż podwoi swoją objętość
  4. wyłożyć głęboką miskę lub koszyk lnianą ściereczką, obsypać ją dokładnie mąką, przełożyć ciasto i przykryć pozostawić na 45 min
  5. w czasie gdy ciasto rośnie w koszu wyłożyć blachę papierem do pieczenia posmarować papier oliwą
  6. rozgrzać piekarnik do temp. 220 C 
  7. wywrócić do góry dnem kosz z chlebem i wyrzucić bochenek na blachę
  8. piec 5 min w temp. 220 C, po czym obniżyć temp do 170 C i piec następne 30 min
  9. bochenek jest upieczony jeżeli uderzony od spodu wydaje głuchy odgłos a jego temperatura wewnątrz wynosi 90 

Strona internetowa: 


Uwagi

Super smak


Czas przygotowania Czas przygotowania 10 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 30 min
Czas pieczenia Czas pieczenia 30 min
Trudność Trudność Średnie
Wydajność Wydajność 1 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 2,50 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 2,50 zł