Chleb ziemniaczany z boczkiem
woj. dolnośląskie
Rodzaj pieczywa: Ziemniaczany
Bardzo smaczny chlebek z ziemniakami oraz smażonym boczkiem na podstawie strony www.thefreshloaf.com
Informacja o mąkach
Producent mąki: Polskie Młyny S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 550
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.
Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g
Składniki
- 3-4 kubki mąki typ 550
- 2 łyżeczki drożdży suszonych
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 kubka ciepłej wody
- 1/2 kubka śmietany
- 1/2 kubka zgniecionych ziemniaków
- 1/2 kubka świeżego posiekanego szczypiorku
- 1/4 kubka usmażonego i posiekanego boczku
Sposób przygotowania
- do dużej misy wsypać ziemniaki, sól, drożdże oraz 2 kubki mąki, dodać śmietane, wodę, bekon i szczypiorek, dodać także tłuszcz ze smażenia bekonu
- ugniatać ręcznie lub mieszać w mikserze przez 10 min, dodając resztę mąki
- włożyć do misy dokładnie wysmarowanej oliwą , przykryć folią i zostawić na 90 min aż podwoi swoją objętość
- wyłożyć głęboką miskę lub koszyk lnianą ściereczką, obsypać ją dokładnie mąką, przełożyć ciasto i przykryć pozostawić na 45 min
- w czasie gdy ciasto rośnie w koszu wyłożyć blachę papierem do pieczenia posmarować papier oliwą
- rozgrzać piekarnik do temp. 220 C
- wywrócić do góry dnem kosz z chlebem i wyrzucić bochenek na blachę
- piec 5 min w temp. 220 C, po czym obniżyć temp do 170 C i piec następne 30 min
- bochenek jest upieczony jeżeli uderzony od spodu wydaje głuchy odgłos a jego temperatura wewnątrz wynosi 90
Strona internetowa:
Uwagi
Super smak
Czas przygotowania | 10 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 30 min | |
Czas pieczenia | 30 min | |
Trudność | Średnie | |
Wydajność | 1 szt. | |
Koszt całkowity | 2,50 zł | |
Koszt jednostkowy | 2,50 zł |