Chleb ziemniaczany z nasionami dyni
woj. dolnośląskie
Rodzaj pieczywa: Ziemniaczany
Chleb ziemniaczany z nasionami dyni i szczypiorkiem
Informacja o mąkach
Producent mąki: Dolnośląskie Młyny S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka Babuni Polskie pola
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Lallemand Polska Sp.z.o.o.
Nazwa drożdży: Drożdże domowe
Składniki
- 3 1/2 kubka mąki typ: 550
- 14 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 kubka ciepłej wody
- dwie łyżki pełnego mleka w proszku
- 1/2 kubka ciepłych utłuczonych ziemniaków
- 1/2 kubka świeżego posiekanego szczypiorku
- 1 kubek ciepłej wody dodatkowo
- nasiona dyni
- jajko
Sposób przygotowania
- rozpuścić drożdże w miseczce z ciepłą wodą, dodać łyżeczkę cukru pudru aby lepiej aktywować drożdże
- przykryć folią przeźroczystą i zostawić na 5 min. aż drożdże się spienią
- do dużej misy wsypać 3 i 1/2 kubka mąki, dodać łyżeczkę soli, mleko w proszku, szczypiorek,dobrze wymieszać
- dodać ziemniaki do mąki, dobrze wymieszać
- dodać drożdże i trochę ciepłej wody, wymieszać drewnianą łyżką, wyrabiać na kleistą kulę
- dać na omączoną stolnice i wyrabiać około 10 min. aż ciasto będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby dodać resztę mąki
- przełożyć do natłuszczonej oliwą misy, posmarować ciasto oliwą
- przykryć ciasto folią , pozostawić na 1 godz aż dobrze wyrośnie
- przebić i wyrabiać 1 min
- podzielić na 8 części, każdą uformować w kulę
- ułożyć w tortownicy w około brzegu a w środku położyć jedna kulę na drugiej
- przykryć folią i pozostawić na 45 min by wyrosło
- posmarować białkiem z wodą a środek posypać nasionami
- rozgrzać piekarnik do 210 C, piec 15 min następnie zmniejszyć temp do 180 C i piec przez następne 30 min
Uwagi
Czas przygotowania | 15 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 45 min | |
Czas pieczenia | 45 min | |
Trudność | Łatwe | |
Wydajność | 1 szt. | |
Koszt całkowity | 1,50 zł | |
Koszt jednostkowy | 1,50 zł |