Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Pszenny na zakwasie z kminkiem

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Pszenny na zakwasie

d0f6381aae77560f9df12065e4cd036cb6f3f61d.jpg

Bardzo smaczny na zakwasie z mąki z pszenicy własnego przemiału

Informacja o mąkach

Producent mąki: Eko-Mega Młyny Wodne Sp.z.o.o

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna chlebowa typ 750

Producent mąki: Polskie Młyny S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 480


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: bez drożdży, na zakwasie

Nazwa drożdży: bez drożdży, na zakwasie


Składniki

  1. 400 g zakwasu pszennego
  2. 200 g ciepłej wody
  3. 480 g mąki pszennej
  4. 1 łyżeczka cukru pudru
  5. 2 łyżeczki kminku
  6. 1 łyżeczka soli
  7. 1 jajko -białko plus łyżeczka wody  

Sposób przygotowania

  • do dzieży przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy łyżeczkę cukru pudru
  • dodajemy 2 łyżeczki kminku, sól
  • następnie zakwas oraz wodę mieszamy w dzieży miksera przez 30 min, aż ciasto będzie elastyczne 
  • zabieramy 250 g ciasta jako zaczątek na następny chleb
  • wykładamy do formy ratanowej obsypanej mąką

  • przykrywamy wilgotną ściereczką bawełnianą zostawiamy na 4 godz aż ciasto wyrośnie
  • przechylamy formę i pozwalamy aby ciasto delikatnie wypadło z formy na blachę i odwróciło się dołem do góry

 

  • blacha jest wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy białkiem roztrzepanym z wodą
  • rozgrzewamy piekarnik do 250 C na dno wkładamy kubek z wrzącą wodą
  • obniżamy temperaturę do 200 C i pieczemy przez 45 minut

Uwagi

Chleb upieczony na zakwasie pszennym którego przygotowanie zajmuje kilka dnia


Czas przygotowania Czas przygotowania 10 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 4 godz.
Czas pieczenia Czas pieczenia 45 min
Trudność Trudność Trudne
Wydajność Wydajność 1 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 1,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 1,00 zł