Pszenny na zakwasie z kminkiem
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Pszenny na zakwasie
Bardzo smaczny na zakwasie z mąki z pszenicy własnego przemiału
Informacja o mąkach
Producent mąki: Eko-Mega Młyny Wodne Sp.z.o.o
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna chlebowa typ 750
Producent mąki: Polskie Młyny S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 480
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: bez drożdży, na zakwasie
Nazwa drożdży: bez drożdży, na zakwasie
Składniki
- 400 g zakwasu pszennego
- 200 g ciepłej wody
- 480 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko -białko plus łyżeczka wody
Sposób przygotowania
- do dzieży przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy łyżeczkę cukru pudru
- dodajemy 2 łyżeczki kminku, sól
- następnie zakwas oraz wodę mieszamy w dzieży miksera przez 30 min, aż ciasto będzie elastyczne
- zabieramy 250 g ciasta jako zaczątek na następny chleb
- wykładamy do formy ratanowej obsypanej mąką
- przykrywamy wilgotną ściereczką bawełnianą zostawiamy na 4 godz aż ciasto wyrośnie
- przechylamy formę i pozwalamy aby ciasto delikatnie wypadło z formy na blachę i odwróciło się dołem do góry
- blacha jest wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy białkiem roztrzepanym z wodą
- rozgrzewamy piekarnik do 250 C na dno wkładamy kubek z wrzącą wodą
- obniżamy temperaturę do 200 C i pieczemy przez 45 minut
Uwagi
Chleb upieczony na zakwasie pszennym którego przygotowanie zajmuje kilka dnia
Czas przygotowania | 10 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 4 godz. | |
Czas pieczenia | 45 min | |
Trudność | Trudne | |
Wydajność | 1 szt. | |
Koszt całkowity | 1,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 1,00 zł |