Pszenny na zakwasie z zsiadłym mlekiem
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Pszenny na zakwasie
Dodatek zsiadłego mleka sprawia, że miąkisz jest bardziej delikatny
Informacja o mąkach
Producent mąki: Eko-Mega Młyny Wodne Sp.z.o.o
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna chlebowa typ 750
Producent mąki: Zakłady Zbożowe Dystrybucja Centrum Sp.z.o.o.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna uniwersalna typ 650 Auchan
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: bez drożdży, na zakwasie
Nazwa drożdży: bez drożdży, na zakwasie
Składniki
- 250 g zaczynu
- 600 g mąki typ 650
- 300 g zsiadłego mleka
- 2 łyżeczki kminku całego
- 1 łyżeczka cukru pudru
- trochę roztopionego masła do posmarowania ciasta
Sposób przygotowania
- do dzieży przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy łyżeczkę cukru pudru
- dodajemy 2 łyżeczki kminku
- następnie zaczyn oraz zsiadłe mleko, mieszamy w dzieży miksera około 30 min
- zabieramy 250 g ciasta jako zaczątek na następny chleb
- wykładamy do formy ratanowej obsypanej mąką odstawiamy w ciepłe miejsce na 7 godzin
- przechylamy formę i pozwalamy, aby ciasto delikatnie wypadło z formy na kamień do pieczenia i odwróciło się dołem do góry
- ciasto smarujemy roztopionym masłem
- rozgrzewamy piekarnik do 250 C na dno wkładamy kubek z wrzącą wodą
- obniżamy temperaturę do 200 C wkładamy ciasto na kamieniu do piekarnika i pieczemy przez 45 minut
Uwagi
Czas przygotowania | 35 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 7 godz. | |
Czas pieczenia | 45 min | |
Trudność | Średnie | |
Wydajność | 1 szt. | |
Koszt całkowity | 2,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 2,00 zł |