Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Chałka na zakwasie pszennym

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Chałki

108abd4c31c7482146f187ed1f3188bb62d1742c.jpg

Wyjątkowo smaczna chałka na zakwasie pszennym

Informacja o mąkach

Producent mąki: Eko-Mega Młyny Wodne Sp.z.o.o

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna chlebowa typ 750

Producent mąki: Polskie Młyny S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 550


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: bez drożdży, na zakwasie

Nazwa drożdży: bez drożdży, na zakwasie


Składniki

  • 410 g zakwasu pszennego
  • 100 g wody 
  • 480 g mąki pszennej typ 650  
  • 2 jajka 
  • szczypta soli
  • mak do posypanie ciasta
  • 1 jajko ( żółtko) do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania

  • przesiać mąkę
  • dodać resztę składników
  • dobrze wymieszać w mikserze aż ciasto będzie elastyczne i gładkie
  • podzielić ciasto na 4 kawałki, zrobić 4 wałki o długości około 40 cm
  • spleść chałkę z 4 wałków

  • posmarować żółtkiem rozbełtanym w wodzie i pospać makiem
  • przykryć lnianą ściereczka i pozostawić na noc na 7 godzin do wyrośnięcia 

 

  • na dnie piekarnika umieszczamy kubek z wrzaca wada i trzymamy go przez 10 min 
  • pieczemy w temperaturze 200 C przez 45 min. 

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 15 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 7 godz.
Czas pieczenia Czas pieczenia 45 min
Trudność Trudność Średnie
Wydajność Wydajność 1 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 2,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 2,00 zł