Chałka na zakwasie pszennym
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Chałki
Wyjątkowo smaczna chałka na zakwasie pszennym
Informacja o mąkach
Producent mąki: Eko-Mega Młyny Wodne Sp.z.o.o
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna chlebowa typ 750
Producent mąki: Polskie Młyny S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 550
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: bez drożdży, na zakwasie
Nazwa drożdży: bez drożdży, na zakwasie
Składniki
- 410 g zakwasu pszennego
- 100 g wody
- 480 g mąki pszennej typ 650
- 2 jajka
- szczypta soli
- mak do posypanie ciasta
- 1 jajko ( żółtko) do posmarowania ciasta
Sposób przygotowania
- przesiać mąkę
- dodać resztę składników
- dobrze wymieszać w mikserze aż ciasto będzie elastyczne i gładkie
- podzielić ciasto na 4 kawałki, zrobić 4 wałki o długości około 40 cm
- spleść chałkę z 4 wałków
- posmarować żółtkiem rozbełtanym w wodzie i pospać makiem
- przykryć lnianą ściereczka i pozostawić na noc na 7 godzin do wyrośnięcia
- na dnie piekarnika umieszczamy kubek z wrzaca wada i trzymamy go przez 10 min
- pieczemy w temperaturze 200 C przez 45 min.
Uwagi
Czas przygotowania | 15 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 7 godz. | |
Czas pieczenia | 45 min | |
Trudność | Średnie | |
Wydajność | 1 szt. | |
Koszt całkowity | 2,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 2,00 zł |