Chleb na zakwasie mieszanym podłużny
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Mieszany na zakwasie
Chleb na zakwasie mieszanym podłużny z formy z dodatkiem kminku.
Informacja o mąkach
Producent mąki: Eko-Mega Młyny Wodne Sp.z.o.o
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna chlebowa typ 750
Producent mąki: Polskie Młyny S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 550
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: bez drożdży, na zakwasie
Nazwa drożdży: bez drożdży, na zakwasie
Składniki
- 350 g zakwasu mieszanego
- 150 ml wody 480 g mąki pszennej typ 550
- 1 łyżeczka kminku
- 10g/1 łyżeczka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko (białko)
Sposób przygotowania
- do miski sypiemy powyższe składniki dodając następnie zakwas
- mieszamy przez około 20 min w mikserze lub ręcznie, następnie zabieramy około 120 g ciasta do słoiczka, aby stanowiło zaczyn na następny chleb, słoiczek władamy do lodówki
- ciasto wkładamy do formy wysmarowanej masłem, lub do formy wyłożonej papierem do pieczenia, który smarujemy roztopionym masłem
- formę z ciastem odkładamy w ciepłe miejsce na około 8 godz.
- po tym czasie smarujemy delikatnie wyrośnięte ciasto białkiem, rozgrzewamy piekarnik to temp 250 C do piekarnika
- wkładamy kubek z wrzącą wodą obniżamy temp do 200 C i po 10 min wkładamy ciasto do piekarnika
- pieczemy 50 min do 1 godz w temp 200 C
- po pieczeniu wyjmujemy chleb z piekarnika i odstawiamy na kilka godzin aż dobrze ostygnie
Uwagi
Czas przygotowania | 30 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 8 godz. | |
Czas pieczenia | 50 min | |
Trudność | Średnie | |
Wydajność | 1 szt. | |
Koszt całkowity | 2,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 2,00 zł |