Na zakwasie pszennym z tymiankiem
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Pszenny na zakwasie
Bardzo smaczny chleb na zakwasie pszennym z tymiankiem
Informacja o mąkach
Producent mąki: Eko-Mega Młyny Wodne Sp.z.o.o
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna chlebowa typ 750
Producent mąki: Polskie Młyny S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 550
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: bez drożdży, na zakwasie
Nazwa drożdży: bez drożdży, na zakwasie
Składniki
- 380 g zakwasu pszennego
- 150 + 50 ml ciepłej wody
- 480 mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka soli 1
- jajko -białko
- plus łyżeczka wody
Sposób przygotowania
- do dzieży przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy łyżeczkę cukru pudru
- dodajemy 2 łyżeczki tymianku,następnie zakwas oraz wodę
- mieszamy w dzieży miksera, aż ciasto będzie elastyczne
- dodajemy sól
- zabieramy 250 g ciasta jako zaczątek na następny chleb
- wykładamy do formy ratanowej przykrywamy wilgotną ściereczką bawełnianą
- zostawiamy na 8 godz aż ciasto wyrośnie
- przechylamy formę i pozwalamy, aby ciasto delikatnie wypadło z formy na blachę i odwróciło się dołem do góry, blacha jest wyłożoną papierem do pieczenia
- smarujemy białkiem roztrzepanym z wodą
- rozgrzewamy piekarnik do 250 C, na dno wkładamy kubek z wrzącą wodą obniżamy do 200 C
- pieczemy przez 1 h
Uwagi
![]() |
Czas przygotowania | 30 min |
![]() |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 8 godz. |
![]() |
Czas pieczenia | 60 min |
![]() |
Trudność | Średnie |
![]() |
Wydajność | 1 szt. |
![]() |
Koszt całkowity | 2,00 zł |
![]() |
Koszt jednostkowy | 2,00 zł |
Galeria zdjęć







