Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Wieniec pszenny z oliwą z oliwek i ziarnami zbóż

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Pszenny oliwkowy

16e5fb03b8d03bc1cce65b95b50eae9cc7c72572.jpg

Chleb w kształcie wieńca z oliwą z oliwek oraz ziarnami zbóż.  

Informacja o mąkach

Producent mąki: Polskie Młyny S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 550


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.

Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g


Składniki

  • 3 kubki mąki typ 550
  • 10 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 kubek ciepłej wody
  • 50 g ziaren pszenicy zmielonych w młynku
  • 50 g ziaren żyta zmielonych w młynku
  • 100 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  • przygotować trzy czwarte kubka z zimną wodą, dolać wrzątek,aby dopełnić kubek
  • rozpuścić drożdże w miseczce z ciepłą wodą, dodać łyżeczkę cukru pudru aby lepiej aktywować drożdże
  • przykryć folią przeźroczystą i zostawić na 5 min. aż drożdże się spienią
  • do dużej misy wsypać 3 i 3/4 kubka przesianej mąki, dodać łyżeczkę soli,tymianek,cukier puder,zmieloną pszenicę i żyto,oliwę, dobrze wymieszać
  • po 5 minutach rozpuszczone drożdże wlać do misy z mąką, wyrabiać mikserem przez około 10 min , w razie potrzeby dodać mąkę
  • dać na omączoną stolnice i wyrabiać około 5 min, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby dodać mąki
  • w międzyczasie przygotować misę w której ciasto będzie mogło wyrosnąć
  • włożyć ciasto do misy posmarowanej oliwą
  • przykryć ciasto wilgotną ściereczką, odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce, aż ciasto dobrze wyrośnie
  • wyłożyć blachę piekarnika papierem do pieczenia
  • wyjąć ciasto delikatnie z misy na blachę do pieczenia, nie przebijać, ukształtować w wałek o długości około 50 cm
  • następnie połączyć dwa końce i utworzyć pierścień przykryć w wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość

 

  • rozgrzać piekarnik do temp 220 C piec w tej temp. przez około 10 min
  • obniżyć temp do 190 C i piec przez następne 20 min  

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 30 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 2 godz.
Czas pieczenia Czas pieczenia 30 min
Trudność Trudność Łatwe
Wydajność Wydajność 1 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 3,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 3,00 zł