Chleb na zakwasie pszenno-orkiszowy
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Pszenny na zakwasie
Smaczny chleb na zakwasie pszennym z dodatkiem mąki orkiszowej
Informacja o mąkach
Producent mąki: Eko-Mega Młyny Wodne Sp.z.o.o
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna chlebowa typ 750
Producent mąki: Polskie Młyny S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka Orkiszowa
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: bez drożdży, na zakwasie
Nazwa drożdży: bez drożdży, na zakwasie
Składniki
- 200 g zaczynu pszennego
- 400 g mąki orkiszowej
- 200 g mąki pszennej typ 550
- 400 g ciepłej wody
- 5 g soli
Sposób przygotowania
- przygotować trzy czwarte kubka z zimną wodą, dolać wrzątek aby dopełnić kubek, dodać jeszcze trochę ciepłej wody razem około 400g
- dobrze wymieszać w mikserze przez około 10 min
- włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia
- zostawić na 8 h do wyrośnięcia
- rozgrzać piekarnik do około 250 C
- włożyć kubek z gorącą wodą i postawić na dnie piekarnika
- obniżyć temperaturę do 200 i piec przez 1h
- wyjąć z formy zostawić na grillu na kilka godzin aż ostygnie
Uwagi
Czas przygotowania | 15 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 8 godz. | |
Czas pieczenia | 60 min | |
Trudność | Średnie | |
Wydajność | 1 szt. | |
Koszt całkowity | 2,50 zł | |
Koszt jednostkowy | 2,50 zł |