Na zakwsie pszenno-orkiszowy ze ziarnami słonecznika
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Pszenny na zakwasie
Na zakwasie pszenno-orkiszowy z ziarnami słonecznika
Informacja o mąkach
Producent mąki: Eko-Mega Młyny Wodne Sp.z.o.o
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna chlebowa typ 750
Producent mąki: Polskie Młyny S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka Orkiszowa
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: bez drożdży, na zakwasie
Nazwa drożdży: bez drożdży, na zakwasie
Składniki
Składniki:
- 200 g zaczynu pszennego
- 200 g mąki orkiszowej
- 400 g mąki pszennej typ 550
- 400 g ciepłej wody
- 100 g słonecznika łuskanego
- 5 g soli
- 1 łyżeczka kminku do posypania
- płatki owsiane do posypania ciasta
Sposób przygotowania
Przygotowanie ciasta:
- przygotować trzy czwarte kubka z zimną wodą, dolać wrzątek aby dopełnić kubek, dodać jeszcze trochę ciepłej wody razem około 400 g
- dobrze wymieszać w mikserze przez około 10 min
- włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia
- posmarować ciasto jajkiem posypać kminkiem i płatkami owsianymi
- zostawić do wyrośnięcia na 8 h
- rozgrzać piekarnik do około 250 C
- włożyć kubek z gorącą wodą i postawić na dnie piekarnika
- obniżyć temperaturę do 200 C i piec przez 1 h
- wyjąć z formy zostawić na grillu na kilka godzin aż ostygnie
Uwagi
Czas przygotowania | 20 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 8 godz. | |
Czas pieczenia | 60 min | |
Trudność | Średnie | |
Wydajność | 1 szt. | |
Koszt całkowity | 2,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 2,00 zł |