Na zakwasie pszenny z tymiankiem i serem żółtym
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Pszenny na zakwasie
Chleb na zakwasie pszennym z tymiankiem i serem żółtym
Informacja o mąkach
Producent mąki: Eko-Mega Młyny Wodne Sp.z.o.o
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna chlebowa typ 750
Producent mąki: Polskie Młyny S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 550
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: bez drożdży, na zakwasie
Nazwa drożdży: bez drożdży, na zakwasie
Składniki
- 350 g zakwasu pszennego
- 150 + 50 ml ciepłej wody
- 480 mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki startego sera żółtego
Sposób przygotowania
- do dzieży przesiewamy mąkę pszenną dodajemy łyżeczkę cukru pudru
- dodajemy łyżeczkę tymianku, startego sera żółtego następnie zakwas oraz wodę
- mieszamy w dzieży miksera, aż ciasto będzie elastyczne, dodajemy też sól
- wykładamy formę papierem do pieczenia
- wkładamy ciasto do formy i przykrywamy ściereczką bawełnianą zostawiamy na 8 godz., aż ciasto wyrośnie
- rozgrzewamy piekarnik do 250 C
- na dno wkładamy kubek z wrzącą wodą
- obniżamy do 200 C pieczemy przez 1 h
Uwagi
Czas przygotowania | 30 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 8 godz. | |
Czas pieczenia | 60 min | |
Trudność | Średnie | |
Wydajność | 1 szt. | |
Koszt całkowity | 2,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 2,00 zł |