Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Na zakwasie pszenny z tymiankiem i serem żółtym

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Pszenny na zakwasie

dc2d6a11bd86f00e613f74abe0fbb9c680dcc642.jpg

Chleb na zakwasie pszennym z tymiankiem i serem żółtym

Informacja o mąkach

Producent mąki: Eko-Mega Młyny Wodne Sp.z.o.o

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna chlebowa typ 750

Producent mąki: Polskie Młyny S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 550


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: bez drożdży, na zakwasie

Nazwa drożdży: bez drożdży, na zakwasie


Składniki

  • 350 g zakwasu pszennego
  • 150 + 50 ml ciepłej wody
  • 480 mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki startego sera żółtego

Sposób przygotowania

  1. do dzieży przesiewamy mąkę pszenną dodajemy łyżeczkę cukru pudru
  2. dodajemy łyżeczkę tymianku, startego sera żółtego następnie zakwas oraz wodę
  3. mieszamy w dzieży miksera, aż ciasto będzie elastyczne, dodajemy też sól
  4. wykładamy formę papierem do pieczenia
  5. wkładamy ciasto do formy i przykrywamy ściereczką bawełnianą zostawiamy na 8 godz., aż ciasto wyrośnie
  6. rozgrzewamy piekarnik do 250 C
  7. na dno wkładamy kubek z wrzącą wodą
  8. obniżamy do 200 C pieczemy przez 1 h  

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 30 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 8 godz.
Czas pieczenia Czas pieczenia 60 min
Trudność Trudność Średnie
Wydajność Wydajność 1 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 2,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 2,00 zł