Ciabatta
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Ciabatta
Mało kto wie, że znana poza granicami Włoch ciabatta nazewniczo znaczy tyle co "kapeć". Ciabattę piecze się z mąki pszennej i drożdży. Jest wydłużonym, szerokim i płaskim białym chlebem. Używa się jej do robienia kanapek.
Informacja o mąkach
Producent mąki: Polskie Młyny S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 550
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.
Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g
Składniki
Składniki, aby przygotować zaczyn:
- 150 g mąki białej
- 3 łyżki ciepłego mleka
- 1/2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki cukru
- 15g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłej wody
Składniki, aby przygotować ciasto:
- 15 g świeżych drożdży
- 250 ml cepłej wody
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 350 g mąki białej
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
Przygotowanie zaczynu:
- przygotować 100 ml wody o temp pokojowej, dolać wrzątek aby dopełnić do 150 ml
- w dużej misce, używając 150 ml wody, rozpuścić drożdże, dobrze wymieszać, dodać mleko, miód, cukier, wymieszać, pozostawić na 5 min w ciepłym miejscu, aż drożdże się spienią
- dodać mąkę, dobrze wymieszać drewnianą łyżką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 12 godzin
Przygotowanie ciasta:
- przygotować 200 ml wody o temp pokojowej, dolać wrzątek aby dopełnić do 250 ml
- w misce używając 250 ml wody rozpuścić drożdże, dobrze wymieszać, pozostawić na 5 min w ciepłym miejscu aż drożdże się spienią
- dodać rozpuszczone drożdże oraz oliwę z oliwek do zaczynu, dobrze wymieszać
- następnie dodać mąkę oraz sól, dobrze wymieszać drewnianą łyżką przez 5 min przykryć ściereczką i zostawić na 3 godz aż ciasto potroii swoją objętość, uważać aby ściereczka nie przykleiła się do ciasta,aby tego uniknąć można przykryć miskę woreczkiem foliowym
- nie przebijamy ciasta
- przygotować blachę, wyłożyć ją papierem do pieczenia, posmarować papier stopionym masłem
- nożem podzielić ciasto na dwie części
- delikatnie wyłożyć dwie części ciasta na blachę, można delikatnie przechylić miskę tak aby połowa ciasta spłynęła na blachę, drugą połowę ciasta w ten sam sposób umieścić na blasze
- posypać ciasta obficie mąką i ukształtować na kształt Ciabatty
- rozgrzać piekarnik do 220 C
- piec 30 min. w piekarniku z termoobiegiem
Uwagi
Czas przygotowania | 16 godz. | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 15 godz. | |
Czas pieczenia | 30 min | |
Trudność | Średnie | |
Wydajność | 2 szt. | |
Koszt całkowity | 1,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 0,50 zł |