Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Ciabatta

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Ciabatta

a3b8545b734153d64a98aee558ab644019d2b3c3.jpg

Mało kto wie, że znana poza granicami Włoch ciabatta nazewniczo znaczy tyle co "kapeć". Ciabattę piecze się z mąki pszennej i drożdży. Jest wydłużonym, szerokim i płaskim białym chlebem. Używa się jej do robienia kanapek.  

Informacja o mąkach

Producent mąki: Polskie Młyny S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 550


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.

Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g


Składniki

Składniki, aby przygotować zaczyn:

  • 150 g mąki białej
  • 3 łyżki ciepłego mleka
  • 1/2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 15g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłej wody  

Składniki, aby przygotować ciasto:   

  • 15 g świeżych drożdży
  • 250 ml cepłej wody
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 350 g mąki białej
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

Przygotowanie zaczynu:

  1. przygotować 100 ml wody o temp pokojowej, dolać wrzątek aby dopełnić do 150 ml
  2. w dużej misce, używając 150 ml wody, rozpuścić drożdże, dobrze wymieszać, dodać mleko, miód, cukier, wymieszać, pozostawić na 5 min w ciepłym miejscu, aż drożdże się spienią
  3. dodać mąkę, dobrze wymieszać drewnianą łyżką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 12 godzin  

Przygotowanie ciasta:

  1. przygotować 200 ml wody o temp pokojowej, dolać wrzątek aby dopełnić do 250 ml 
  2. w misce używając 250 ml wody rozpuścić drożdże, dobrze wymieszać, pozostawić na 5 min w ciepłym miejscu aż drożdże się spienią
  3. dodać rozpuszczone drożdże oraz oliwę z oliwek do zaczynu, dobrze wymieszać
  4. następnie dodać mąkę oraz sól, dobrze wymieszać drewnianą łyżką przez 5 min przykryć ściereczką i zostawić na 3 godz aż ciasto potroii swoją objętość, uważać aby ściereczka nie przykleiła się do ciasta,aby tego uniknąć można przykryć miskę woreczkiem foliowym
  5. nie przebijamy ciasta
  6. przygotować blachę, wyłożyć ją papierem do pieczenia, posmarować papier stopionym masłem
  7. nożem podzielić ciasto na dwie części
  8. delikatnie wyłożyć dwie części ciasta na blachę, można delikatnie przechylić miskę tak aby połowa ciasta spłynęła na blachę, drugą połowę ciasta w ten sam sposób umieścić na blasze
  9. posypać ciasta obficie mąką i ukształtować na kształt Ciabatty
  10. rozgrzać piekarnik do 220 C
  11. piec 30 min. w piekarniku z termoobiegiem      

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 16 godz.
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 15 godz.
Czas pieczenia Czas pieczenia 30 min
Trudność Trudność Średnie
Wydajność Wydajność 2 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 1,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 0,50 zł