Z zakwasu na żurek
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Żytni
Do zrobienia chleba możemy wykorzystać zakwas na żurek dostępny w sprzedaży
Informacja o mąkach
Producent mąki: Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie "PZZ" w Stoisławiu S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka żytnia typ 720
Producent mąki: Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie "PZZ" w Stoisławiu S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Graham typ 1850
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.
Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g
Składniki
Składniki:
- 400 g mąki żytniej typ 720
- 200 g mąki pszennej typ 1850
- 1/2 szklanki świeżo zakwaszonego żurku
- 1 szklanka letniego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy do posmarowania papieru do pieczenia
- 2 ząbki czosnku
- szczypta sóli
Sposób przygotowania
Przygotowanie ciasta:
- do kubka wlewamy kilka łyżek wody dodajemy łyżkę mąki oraz drożdże, cukier
- mieszamy i czekamy, aż drożdże wyrosną
- do misy przesiewamy mąkę żytnią typ 720 dodajemy mąkę pszenną razową, żurek, spienione drożdże mleko, czosnek, sól
- wyrabiamy przez około 15 min
- zabieramy około 100 g ciasta na następny chleb
- wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wcześniej papier smarujemy oliwą
- zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godz
- rozgrzewamy piekarnik do temp 200
- wkładamy do piekarnika na 1 godz
Uwagi
Czas przygotowania | 30 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 60 min | |
Czas pieczenia | 60 min | |
Trudność | Średnie | |
Wydajność | 1 szt. | |
Koszt całkowity | 3,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 3,00 zł |