Żurkowy (ciasto z chleba żurkowego)
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Żytni
Na zaczynu z poprzedniego wypieku
Informacja o mąkach
Producent mąki: Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie "PZZ" w Stoisławiu S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka żytnia typ 720
Producent mąki: Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie "PZZ" w Stoisławiu S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna typ 1850
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.
Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g
Składniki
Składniki :
- 200 g mąki żytniej typ 720
- 300 g mąki pszennej typ 1850
- 100 g(zaczynu)ciasta na chleb żurkowy
- 1 szlanka letniego mleka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy do posmarowania papieru do pieczenia sól
Sposób przygotowania
Przygotowanie ciasta:
- do misy przesiewamy mąkę żytnią typ 720
- dodajemy mąkę razową, mleko czosnek, sól
- wyrabiamy około 15 min zabieramy około 100 g ciasta na następny chleb
- wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
- wcześniej papier smarujemy oliwą
- zostawiamy do wyrośnięcia na 8 godz
- rozgrzewamy piekarnik do temp 200
- wkładamy do piekarnika na 1 godz
Uwagi
Czas przygotowania | 30 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 6 godz. | |
Czas pieczenia | 60 min | |
Trudność | Średnie | |
Wydajność | 1 szt. | |
Koszt całkowity | 1,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 3,00 zł |