Chałka
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Chałki
Chałka, plecionka z 4 linek
Informacja o mąkach
Producent mąki: Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie "PZZ" w Stoisławiu S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna typ 650
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.
Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g
Informacja o wodach
Producent wody: Nestle Waters S.A
Nazwa użytej wody: Nałęczowianka
Składniki
- 3 kubki (około 600 g) mąki pszennej typ 650
- 7 g świeżych drożdży
- 30 g stopionego masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka soli
- 1 kubek (około 250 g) ciepłej wody
- 1 jajko do posmarowanie (żółtko) plus 1 łyżka wody
- sezam do posypania
Sposób przygotowania
- przygotować trzy czwarte kubka z zimną wodą, dolać wrzątek, aby dopełnić kubek
- rozpuścić drożdże w miseczce z ciepłą wodą, dodać łyżeczkę cukru pudru, dobrze wymieszać, aby lepiej aktywować drożdże
- przykryć szczelnie folią przeźroczystą i zostawić na 5 min, aż drożdże się spienią
- do dużej misy wsypać 2 i 3/4 kubka mąki, dodać łyżeczkę soli oraz łyżeczkę cukru pudru, dobrze wymieszać, zrobić na środku wgłębienie
- stopione masło, roztrzepane jajko oraz drożdże wlać do misy z mąką, do wcześniej przygotowanego wgłębienia
- następnie w mikserze lub ręcznie wyrabiać przez 20 min, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie w razie potrzeby dodać trochę mąki
- dać na omączoną stolnice i wyrabiać około 5 min, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie
- w międzyczasie przygotować misę w której ciasto będzie mogło wyrosnąć
- włożyć ciasto do misy posmarowanej oliwą, posmarować ciasto oliwą na wierzchu przykryć ciasto folią lub ściereczką odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto dobrze wyrośnie, waga ciasta wyniesie około 960 g
- przebić ciasto i wyrabiać przez około 2 min na stolnicy
- podzielić ciasto na 4 części, zrobić cztery wałki o tej samej grubości i długości, spleść warkocz, ścisnąć dobrze końce i założyć pod spód
- włożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenie i odstawić na 20 - 30 min
- posmarować chałkę żółtkiem roztrzepanym z wodą i posypać sezamem
- rozgrzać piekarnik do 210 C włożyć ciasto do piekarnika obniżyć temp do 180 C na dnie postawić kubek z wrzątkiem
- piec przez 25 min należy kontrolować wypiek w piekarniku, aby zapobiec przypaleniu się skórki, waga upieczonej chałki to około 930 g
Uwagi
Czas przygotowania | 30 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 60 min | |
Czas pieczenia | 25 min | |
Trudność | Średnie | |
Wydajność | 1 szt. | |
Koszt całkowity | 3,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 3,00 zł |