Precle Polskie 0,47 zł/szt.
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Precle
Doskonałe precle do piwka
Informacja o mąkach
Producent mąki: Zakłady Zbożowe Dystrybucja Centrum Sp.z.o.o.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna uniwersalna typ 650 Auchan
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Cykoria S.A.
Nazwa drożdży: Suszone instant
Informacja o wodach
Producent wody: przegotowana woda
Nazwa użytej wody: przegotowana woda
Składniki
- 250 g mąki typ 650
- 4 g drożdży instant
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 g kminku mielonego
- 10 g smalcu
- 1 łyżeczka ekstraktu słodu
- 60 g sody oczyszczonej
- 60 ml ciepłego mleka
- 2 litry wody do rozpuszczenia sody i kąpieli przed pieczeniem
- 2 jajka (jedno do ciasta, drugie do posmarowania precli)
- sól gruboziarnista, sezam, mak do posypania precli według własnych preferencji
Sposób przygotowania
- rozpuścić drożdże w miseczce z ciepłym mlekiem 60 ml
- dodać ekstrakt słodu przykryć folią przeźroczystą i zostawić na 5 min. aż drożdże się spienią
- do dużej misy wsypać 260 g mąki, dodać łyżeczkę soli, kminek, dobrze wymieszać
- zrobić na środku mąki wgłębienie do którego wlać mleczną zawiesinę drożdży
- zgarnąć nieco mąki do zawiesiny drożdży i wymieszać, aż we wgłębieniu powstanie gładki rozczyn o konsystencji śmietany
- oprószyć rozczyn odrobiną mąki, przykryć folią, zostawić rozczyn na 20 min, aż spieni się i zwiększy objętość tak, że wypełni całe wgłębienie
- dodać jako, wyrabiać ręcznie lub w mikserze, gdyby ciasto okazało się za luźne i kleiło się do rąk, dodać trochę mąki i wyrabiać około 20 min. aż ciasto będzie elastyczne i gładkie
- w międzyczasie przygotować misę w której ciasto będzie mogło wyrosnąć
- włożyć ciasto do misy posmarowanej oliwą
- przykryć ciasto wilgotną ściereczką, odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce, aż ciasto dobrze wyrośnie, podwoi swoją objętość
- przebić ciasto i zostawić na około 10 min, następnie podzielić ciasto na 8 kawałków
- ukształtować każdy kawałek w walec o średnicy 1,5 cm w środku i 5 mm na każdym końcu i o długości około 50 cm
- wyłożyć blachę papierem do pieczenia i posmarować go oliwą
- spleść każdy wałek w precel i umieścić na blasze
- pozostawić splecione precle przykryte ściereczką na 45 min, aż do podwojenia objętości
- rozpuścić sodę w 2 l wody, rozgrzać do temp 100 C
- każdy precel włożyć do wrzątku na około 20 sekund
- umieścić precle ponownie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- smarujemy precle żółtkiem z odrobiną wody
- posypać precle, solą, makiem lub sezamem w zależności od preferencji
- rozgrzać piekarnik do 220 C, na jego dnie położyć kubek z wrzątkiem
- włożyć precle do piekarnika i piec 15-20 min. w temp 180 C
Uwagi
Wyszły doskonałe
Czas przygotowania | 15 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 60 min | |
Czas pieczenia | 20 min | |
Trudność | Średnie | |
Wydajność | 8 szt. | |
Koszt całkowity | 4,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 0,50 zł |