Bułki Parki
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Bułki
Bułki Parki
Informacja o mąkach
Producent mąki: Zakłady Zbożowe Dystrybucja Centrum Sp.z.o.o.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna uniwersalna typ 650 Auchan
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Dr. Oetker Polska Sp. z o.o
Nazwa drożdży: Drożdże suszone
Informacja o wodach
Producent wody: przegotowana woda
Nazwa użytej wody: przegotowana woda
Składniki
- 7 g suszonych drożdży
- 3 kubki mąki pszennej 650
- 1 kubek ciepłego mleka
- 30 g stopionego masła
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka soli
- dodatkowo masło do posmarowania bułeczek
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- rozpuścić drożdże w miseczce ze ciepłym mlekiem, dodać łyżeczkę cukru pudru aby lepiej aktywować drożdże, dobrze wymieszać
- przykryć folią przeźroczystą i zostawić na 10 min
- do dużej misy wsypać 2 i 3/4 kubka mąki, dodać 1 łyżeczki soli ,dobrze wymieszać
- zrobić dołek w środku mąki wlać rozpuszczone masło,jajko oraz drożdże z mlekiem,wymieszać zawiesinę z mąką, oprószyć mąką , przykryć folią i zostawić na 10 min
- następnie wyrabiać w mikserze lub ręcznie przez 10 min aż ciasto będzie gładkie i sprężyste aby uzyskać ten efekt dodawać trochę mąki
- w międzyczasie przygotować misę w której ciasto będzie mogło wyrosnąć
- włożyć ciasto do misy posmarowanej rozpuszczonym masłem, posmarować ciasto masłem na wierzchu
- przykryć misę filią i zostawić na jedna godzinę aż ciasto podwoi objętość
- przebić ciasto i pozostawić na 10 min
- rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 20 x 40 cm
- podzielić prostokąt na 4 paski o szerokości 5 cm
- każdy pasek przeciąć aby uzyskać mniejsze prostokąty o długości 10 cm
- posmarować połowę każdego paska stopionym masłem i złożyć w pół tak aby różnica pomiędzy dwoma końcami było około 1 cm
- wyłożyć blachę papierem do pieczenia i posmarować papier stopionym masłem
- ułożyć bułeczki na papierze aby jedna zachodziła na drugą i posmarować je stopionym masłem
- odstawić w ciepłe miejsce na 30 min, aż bułki dobrze wyrosną
- rozgrzać piekarnik do 250 C piec 10 min. w temp 220 C po 10 min. zmniejszyć temp do 180 stopni i piec dalsze 10 min
Uwagi
![]() |
Czas przygotowania | 30 min |
![]() |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 30 min |
![]() |
Czas pieczenia | 30 min |
![]() |
Trudność | Łatwe |
![]() |
Wydajność | 1 szt. |
![]() |
Koszt całkowity | 3,00 zł |
![]() |
Koszt jednostkowy | 3,00 zł |