Bajgle
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Bajgle
Bajgle
Informacja o mąkach
Producent mąki: Zakłady Zbożowe Dystrybucja Centrum Sp.z.o.o.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna uniwersalna typ 650 Auchan
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Dr. Oetker Polska Sp. z o.o
Nazwa drożdży: Drożdże suszone
Składniki
- 500 g mąki typ 480
- 150 g mąki żytniej typ 720
- 100 g mąki kukurydzianej
- 14 g suszonych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 450 ml ciepłej wody
- 80 g margaryny roślinnej
- 80 g ziaren maku
- 80 g ziaren sezamu
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- przesiać mąkę, na środku mąki zrobić wgłębienie
- dodać drożdże, margarynę i sól, stopniowo dodawać wody,dokładnie wymieszać, dodać dodatkowo około 200 g mąki
- wyrabiać ciasto przez około 10 min w mikserze
- na stolnicy lekko posypanej mąką wyrabiać przez około 3 min aby ciasto było elastyczne
- wyrabiać przez chwile, następnie ukształtować ciasto na kształt długiego bochenka
- podzielić ciasto na 12 części, każdy rozwałkować dłońmi na wałeczek o długości 15 cm, dokładnie zlepić końce wałeczka, formując na kształt bajgla
- wyłożyć blachę papierem do pieczenia posmarować masłem
- pozostawić bajgle na 30 min aby wyrosły, następnie posmarować bajgle żółtkiem rozbełtanym z dwoma łyżeczkami wody
- posypać bajgle sezamem lub makiem
- rozgrzać piekarnik do temp. 200 C następnie zmniejszyć do 180 C i piec 20 -25 min
- wyłożyć z piekarnika i ostudzić
Uwagi
Czas przygotowania | 10 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 30 min | |
Czas pieczenia | 20 min | |
Trudność | Łatwe | |
Wydajność | 12 szt. | |
Koszt całkowity | 4,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 0,35 zł |