Pumpernikiel
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Pumpernikiel
Pumpernikeil
Informacja o mąkach
Producent mąki: Zakłady Zbożowe Dystrybucja Centrum Sp.z.o.o.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna uniwersalna typ 650 Auchan
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.
Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g
Składniki
- 140 g mąki żytniej
- 70 g białej mąki typ 550
- 70 g mąki pszennej razowej typ 2000
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka zmielonego kminku
- 170 ml ciepłej wody
- 40 g melasy
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 białko
- dodatkowo nasiona kminku do posypania ciasta
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
- przygotować 120 ml wody o temp pokojowej, dolać wrzątek aby dopełnić do 170 ml
- używając 170 ml wody rozpuścić drożdże i mąkę ziemniaczaną w miseczce, dobrze wymieszać
- przykryć folią i zostawić na 10 min. aż drożdże się spienią
- do dużej misy wsypać wszystkie mąki, dodać łyżeczkę kminku, łyżeczkę soli,cukru oraz olej
- do wgłębienia w mące wlać drożdże
- wyrabiać aby utworzyć elastyczną kulę dodając resztę mąki w razie potrzeby
- dać na omączoną stolnice i wyrabiać około 10 min. w razie potrzeby dodać resztę mąki
- w międzyczasie przygotować misę w której ciasto będzie mogło wyrosnąć
- włożyć ciasto do misy posmarowanej oliwą, posmarować ciasto oliwą na wierzchu
- przykryć ciasto wilgotną ściereczką, odstawić na 2 godz. w ciepłe miejsce, aż ciasto dobrze wyrośnie, podwoi swoją objętość
- przebić ciasto i wyrabiać około 1 min
- włożyć ciasto do formy posmarowanej oliwą, posmarować ciasto oliwą, przykryć wilgotną ściereczką, pozostawić ponownie na 1,5- 2 godziny aż wyrośnie
- posmarować ciasto białkiem z wodą oraz posypać kminkiem
- rozgrzać piekarnik do 200 C
- piec 40 min.
Uwagi
Czas przygotowania | 30 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 4 godz. | |
Czas pieczenia | 40 min | |
Trudność | Średnie | |
Wydajność | 1 szt. | |
Koszt całkowity | 3,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 3,00 zł |