Skandynawski Chleb Żytni
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Żytni
Na postawie książki " Wielka Księga Chleba" autorstwa Linda Kolister i Anthony Blake.
Informacja o mąkach
Producent mąki: Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie "PZZ" w Stoisławiu S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna typ 550
Producent mąki: Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie "PZZ" w Stoisławiu S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka żytnia typ 720
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.
Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g
Składniki
- 170 g mąki pszennej
- 370 g mąki żytniej typ 720
- 2 łyżeczki soli
- 30 g masła
- 15 g świeżych drożdży
- 140 ml mleka
- 140 ml maślanki
- 1 łyżka ciemnej melasy
- 1 łyżka ekstraktu słodowego
Sposób przygotowania
- w misce wymieszać obie mąki i sól, wetrzeć masło w mąkę, po środku zrobić dołek
- wkruszyć drożdże do małej miseczki i wlać mleko, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia drożdży, przykryć folią i zostawić na 10 min
- wlać rozpuszczone drożdże do wgłębienia w mące, dodać maślankę, melasę oraz ekstrakt słodowy i wymieszać
- wyjąć na stolnicę posypaną mąką i wyrabiać 10 min, aż ciasto będzie spoiste, sprężyste, włożyć z powrotem do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić na około 2 godz do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość
- wyrośnięte ciasto przebić, wyłożyć na posypaną mąkę stolnicę i uformować owalny bochenek
- ostrym nożem zrobić nacięcia przez środek bochenka
- przykryć wilgotną ściereczką i zostawić na 1.5 godz do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość
- rozgrzać piekarnik do 200 C
- piec 40 min
Uwagi
d
Czas przygotowania | 25 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 30 min | |
Czas pieczenia | 40 min | |
Trudność | Łatwe | |
Wydajność | 1 szt. | |
Koszt całkowity | 4,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 4,00 zł |