Żytni Chleb z kminkiem i cebulą
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Żytni
Na podstawie książki " Wielka Księga Chleba" autorstwa Lindy Collister i Antony Blake.
Informacja o mąkach
Producent mąki: Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie "PZZ" w Stoisławiu S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna typ 750
Producent mąki: Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie "PZZ" w Stoisławiu S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka żytnia typ 720
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.
Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g
Składniki
- 390 g mąki pszennej typ 750
- 230 g mąki żytniej typ 720
- 160 ml mleka w temp pokojowej
- 60 ml wrzącej wody
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżeczki soli
- 15 g świeżych drożdży
- 1 cebula
- 1 łyżeczka kminku całego
- 1 łyżeczka kminku całego do posypania
- 2 łyżeczki oleju roślinnego
Sposób przygotowania
- rozpuścić drożdże w mleku z wodą i dodać cukier puder, przykryć folią - może być torebka foliowa- i odstawić w ciepłe miejsce na 10 min
- posiekać drobno cebulę, wlać do naczynia olej, dodać cebulę nakryć pokrywką i na mały ogniu dusić cebulę przez około 10 min, następnie wystudzić
- w dużej misce wymieszać mąki, kminek sól, po środku zrobić dołek
- do dołka wlać rozpuszczone drożdże, zgarnąć nieco mąki do zawiesiny drożdży i wymieszać, aż we wgłębieniu powstanie rozczyn o konsystencji śmietany, oprószyć rozczyn mąką, aby powstał na nim kożuch, odstawić na 20 min
- wystudzoną cebulę i olej wlać do rozczynu i wymieszać, następnie wyrabiać na stolnicy przez 10 min, aż powstanie luźne i elastyczne ciasto
- włożyć do miski i odstawić na 2-3 godz, aż podwoi objętość
- wyrośnięte ciasto przebić, wyjąć na stolnicę i uformować ciasto do włożenia od formy (900 g), włożyć do formy i pozostawić do wyrośnięcia na 1.5-2 godz
- nagrzać piekarnik do 190 C
- delikatnie posmarować bochenek wodą i posypać ziarenkami kminku
- rozgrzać piekarnik do temp 190 C
- piec 40 min
Uwagi
Czas przygotowania | 45 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 5 godz. | |
Czas pieczenia | 40 min | |
Trudność | Średnie | |
Wydajność | 1 szt. | |
Koszt całkowity | 2,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 2,00 zł |