Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Bagietka

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Bagietka

c4ff586483b8fa2f41a320bbc7c334fb53718401.jpg

Przepis na jedną dużą bagietkę. 

Informacja o mąkach

Producent mąki: Zakłady Zbożowe Dystrybucja Centrum Sp.z.o.o.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna uniwersalna typ 650 Auchan


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.

Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g


Składniki

  • 500 g mąki typ: 650
  • 14 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 białko plus 1 łyżeczka wody

Sposób przygotowania

  1. przygotować trzy czwarte kubka z zimną wodą, dolać wrzątek, aby dopełnić kubek
  2. tak przygotowaną wodę wlać do miseczki gdzie będziemy rozpuszczać drożdże 
  3. rozpuścić drożdże w miseczce z ciepłą wodą, dodać łyżeczkę cukru pudru, aby lepiej aktywować drożdże
  4. przykryć folią przeźroczystą i zostawić na 10 min. aż drożdże się spienią 
  5. do dużej misy wsypać 450 g mąki, dodać łyżeczkę soli i dobrze wymieszać, na środku mąki zrobić wgłębienie 
  6. po dziesięciu minutach rozpuszczone drożdże wlać do wlać do wgłębienia
  7. zgarnąć nieco mąki do zawiesiny drożdży i wymieszać, aż we wgłębieniu powstanie gładki rozczyn o konsystencji śmietany oprószyć rozczyn odrobiną mąki, zostawić na 20 min, aż spieni się i zwiększy objętość tak, że wypełni całe wgłębienie
  8. drewnianą łyżką wyrabiać na kleistą kulę, dodać resztę wody i mąki gdyby ciasto okazało się za luźne i kleiło się do rąk
  9. dać na omączoną stolnice i wyrabiać około 10 min, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby dodać mąki
  10. w międzyczasie przygotować misę w której ciasto będzie mogło wyrosnąć
  11. włożyć ciasto do misy posmarowanej oliwą, posmarować ciasto oliwą na wierzchu
  12. przykryć ciasto wilgotną ściereczką, odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto dobrze wyrośnie
  13. po 1 godzinie przebić ciasto pięścią i ugniatać na stolnicy około 1 min
  14. rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach około 40 cm na 20 cm, następnie zwinąć w wałek
  15. ostrym nożem zrobić na wierzchu kilka nacięć co 5 cm
  16. ułożyć na blasze do pieczenia posmarowanej oliwą, przykryć folią i pozostawić na około 45 min aż wyrośnie
  17. rozgrzać piekarnik do temp. 220 C, 3 kubki gorącej wody wlać do formy i umieścić na dnie piekarnika
  18. białkiem rozpuszczonym z wodą posmarować bagietkę
  19. włożyć do piekarnika i piec w temp. 220 C przez 15 min
  20. po 15 min. otworzyć piekarnik, posmarować bagietkę raz jeszcze białkiem,wsunąć do piekarnika i piec w temp 180 C przez kolejne 15 min.
  21. wyjąć bagietkę z formy lub blachy pozostawić aż ostygnie

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 45 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 60 min
Czas pieczenia Czas pieczenia 30 min
Trudność Trudność Łatwe
Wydajność Wydajność 1 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 1,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 1,00 zł