Bagietka
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Bagietka
Przepis na jedną dużą bagietkę.
Informacja o mąkach
Producent mąki: Zakłady Zbożowe Dystrybucja Centrum Sp.z.o.o.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna uniwersalna typ 650 Auchan
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.
Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g
Składniki
- 500 g mąki typ: 650
- 14 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka soli
- 200 ml ciepłej wody
- 1 białko plus 1 łyżeczka wody
Sposób przygotowania
- przygotować trzy czwarte kubka z zimną wodą, dolać wrzątek, aby dopełnić kubek
- tak przygotowaną wodę wlać do miseczki gdzie będziemy rozpuszczać drożdże
- rozpuścić drożdże w miseczce z ciepłą wodą, dodać łyżeczkę cukru pudru, aby lepiej aktywować drożdże
- przykryć folią przeźroczystą i zostawić na 10 min. aż drożdże się spienią
- do dużej misy wsypać 450 g mąki, dodać łyżeczkę soli i dobrze wymieszać, na środku mąki zrobić wgłębienie
- po dziesięciu minutach rozpuszczone drożdże wlać do wlać do wgłębienia
- zgarnąć nieco mąki do zawiesiny drożdży i wymieszać, aż we wgłębieniu powstanie gładki rozczyn o konsystencji śmietany oprószyć rozczyn odrobiną mąki, zostawić na 20 min, aż spieni się i zwiększy objętość tak, że wypełni całe wgłębienie
- drewnianą łyżką wyrabiać na kleistą kulę, dodać resztę wody i mąki gdyby ciasto okazało się za luźne i kleiło się do rąk
- dać na omączoną stolnice i wyrabiać około 10 min, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby dodać mąki
- w międzyczasie przygotować misę w której ciasto będzie mogło wyrosnąć
- włożyć ciasto do misy posmarowanej oliwą, posmarować ciasto oliwą na wierzchu
- przykryć ciasto wilgotną ściereczką, odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto dobrze wyrośnie
- po 1 godzinie przebić ciasto pięścią i ugniatać na stolnicy około 1 min
- rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach około 40 cm na 20 cm, następnie zwinąć w wałek
- ostrym nożem zrobić na wierzchu kilka nacięć co 5 cm
- ułożyć na blasze do pieczenia posmarowanej oliwą, przykryć folią i pozostawić na około 45 min aż wyrośnie
- rozgrzać piekarnik do temp. 220 C, 3 kubki gorącej wody wlać do formy i umieścić na dnie piekarnika
- białkiem rozpuszczonym z wodą posmarować bagietkę
- włożyć do piekarnika i piec w temp. 220 C przez 15 min
- po 15 min. otworzyć piekarnik, posmarować bagietkę raz jeszcze białkiem,wsunąć do piekarnika i piec w temp 180 C przez kolejne 15 min.
- wyjąć bagietkę z formy lub blachy pozostawić aż ostygnie
Uwagi
Czas przygotowania | 45 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 60 min | |
Czas pieczenia | 30 min | |
Trudność | Łatwe | |
Wydajność | 1 szt. | |
Koszt całkowity | 1,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 1,00 zł |