Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Pumpernikiel

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Pumpernikiel

38094f4de706300ade18c312d709aa008d43d9d4.jpg

Pumpernikiel 

Informacja o mąkach

Producent mąki: Polskie Młyny S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 550


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.

Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g


Składniki

  • 140 g mąki żytniej
  • 70 g białej mąki typ 550
  • 70 g mąki pszenno-razowej typ 2000
  • 70 g otrębów pszennych
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 170 ml ciepłej wody
  • 40 g melasy 
  • 15 g masła
  • 15 g ciemnej czekolady
  • 1 białko
  • dodatkowo nasiona kminku do posypania ciasta
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukry pudru
  • 20 g octu winnego 

 


Sposób przygotowania

  1. przygotować 120 ml wody o temp pokojowej, dolać wrzątek aby dopełnić do 170 ml
  2. używając 170 ml wody rozpuścić drożdże i cukier puder miseczce, dobrze wymieszać
  3. przykryć folią i zostawić na 10 min. aż drożdże się spienią
  4. do dużej misy wsypać wszystkie mąki, dodać łyżeczkę kminku, łyżeczkę soli,cukru
  5. podgrzać w rondelku melasę, czekoladę, masło i ocet winny, aż masło i czekolada się rozpuszczą, następnie ostudzić
  6. do wgłębienia w mące wlać drożdże,rozpuszczoną melasę z czekoladą
  7. wyrabiać aby utworzyć elastyczną kulę dodając resztę mąki w razie potrzeby
  8. dać na omączoną stolnice i wyrabiać około 10 min. w razie potrzeby dodać resztę mąki
  9. w międzyczasie przygotować misę w której ciasto będzie mogło wyrosnąć
  10. włożyć ciasto do misy posmarowanej oliwą, posmarować ciasto oliwą na wierzchu
  11. przykryć ciasto wilgotną ściereczką, odstawić na 2 godz. w ciepłe miejsce, aż ciasto dobrze wyrośnie, podwoi swoją objętość
  12. przebić ciasto i wyrabiać około 1 min
  13. włożyć ciasto do formy posmarowanej oliwą, posmarować ciasto oliwą, przykryć wilgotną ściereczką, pozostawić ponownie na 1,5- 2 godziny aż wyrośnie
  14. posmarować ciasto białkiem z wodą oraz posypać kminkiem
  15. rozgrzać piekarnik do 200 C 
  16. piec 40 min.

 


Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 30 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 4 godz.
Czas pieczenia Czas pieczenia 40 min
Trudność Trudność Średnie
Wydajność Wydajność 1 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 4,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 4,00 zł