Obwarzanki
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Precle
Prosty przepis na smaczne obwarzanki
Informacja o mąkach
Producent mąki: Polskie Młyny S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 550
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.
Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g
Składniki
- 300 g mąki typ 650
- 15 g świeżych drożdży
- 150 ml wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 100 ml mleka
- 2 łyżeczki maku
- 2 łyżeczki soli gruboziarnistej
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- rozpuszczamy drożdże w 100 ml wody,dodajemy łyżeczkę cukru pudru, przykrywamy folią i pozostawiamy na 10 min aż drożdże się spienią
- do dużej misy sypiemy mąkę oraz sól, robimy w środku wgłębienie
- mieszamy dokładnie, dodajemy mleko oraz resztę wody w razie potrzeby, formujemy kulę z ciasta
- wyjmujemy ciasto na stolnicę lekko posypaną mąką wyrabiamy przez 10 min
- wkładamy ciasto do misy lekko natłuszczonej oliwą, przykrywamy wilgotną ściereczką
- pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godz
- przebijamy ciasto w misie, wyjmujemy na stolnicę i przez 2 min wyrabiamy, formując ciasto w kule
- wykładamy ciasto na omączoną stolnicę dzielimy ciasto na 8 części
- z ciasta formujemy cieniutkie ruloniki, zawijamy małe obwarzanki o średnicy ok 6-8 cm
- uformowane obwarzanki przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, który jest posmarowany oliwą
- przykrywamy folią i odstawiamy na 1 godzinę
- smarujemy obwarzanki białkiem
- posypujemy makiem lub solą gruboziarnistą
- pieczemy w piekarniku z termoobiegiem przez 15 min w temp 200 C następnie obniżamy temp do 180 C
Uwagi
Czas przygotowania | 30 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 2 godz. | |
Czas pieczenia | 15 min | |
Trudność | Łatwe | |
Wydajność | 8 szt. | |
Koszt całkowity | 0,80 zł | |
Koszt jednostkowy | 0,10 zł |