Graham
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Graham
Przepis na Graham
Informacja o mąkach
Producent mąki: Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie "PZZ" w Stoisławiu S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Graham typ 1850
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: bez drożdży, na zakwasie
Nazwa drożdży: bez drożdży, na zakwasie
Składniki
- 200 g zaczynu pszennego z mąką graham
- 480 g mąki typ 1850 Graham
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżeczki tymianku
- 200 ml wody plus następne opcjonalnie 100 ml ciepłej wody
Sposób przygotowania
- do dzieży przesiewamy mąkę
- dodajemy cukier puder tymianek oraz zaczyn
- mieszamy w mikserze 10 min dodając sól, odrywamy około 200 g ciasta na następny chleb
- kształtujemy w bochenek i wkładamy do ratanowej formy , odstawiamy na około do 8 godz
- blachę wykładamy papierem do pieczenia
- przechylamy delikatnie formę ratanową nad blachą aby ciasto wypadło
- smarujemy białkiem z dodatkiem 1 łyżeczki wody
- pieczemy przez 1 godz w temp 180 C
Uwagi
Czas przygotowania | 8 godz. | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 8 godz. | |
Czas pieczenia | 60 min | |
Trudność | Średnie | |
Wydajność | 1 szt. | |
Koszt całkowity | 2,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 2,00 zł |