Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Graham na zakwasie

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Graham

e5d3f96782b875c109959aa9073e8e495d83e250.jpg

Chleb Graham  na zakwasie z mąki pszennej razowej typ 1850 ( Graham) 

Informacja o mąkach

Producent mąki: Gdańskie Młyny Sp.z.o.o

Nazwa użytej mąki: Mąka pełnoziarnista pszenna typ 1850


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: bez drożdży, na zakwasie

Nazwa drożdży: bez drożdży, na zakwasie


Składniki

  • 350 g zakwasu pszennego z mąki razowej typ 1850 
  • 150 + 50 ml ciepłej wody
  • 480 mąki graham typ 1850
  • 1 łyżeczka cukru pudru 
  • 1 łyżeczka kminku mielonego 
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania

  1. do dzieży przesiewamy mąkę pszenną dodajemy łyżeczkę cukru pudru
  2. dodajemy łyżeczkę kminku zmielonego następnie zakwas oraz wodę i sól 
  3. mieszamy za pomocą miksera przez około 20 min, aż ciasto będzie elastyczne
  4. zabieramy 250 g ciasta jako zaczątek/zaczyn na następny chleb 
  5. wykładamy formę papierem do pieczenia
  6. wkładamy ciasto do formy i przykrywamy ściereczką bawełnianą zostawiamy na 8 godz., aż ciasto wyrośnie
  7. rozgrzewamy piekarnik do 250 C
  8. na dno wkładamy kubek z wrzącą wodą
  9. obniżamy do 200 C pieczemy przez 1 h  

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 10 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 8 godz.
Czas pieczenia Czas pieczenia 60 min
Trudność Trudność Średnie
Wydajność Wydajność 1 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 1,50 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 1,50 zł