Graham na zakwasie
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Graham
Chleb Graham na zakwasie z mąki pszennej razowej typ 1850 ( Graham)
Informacja o mąkach
Producent mąki: Gdańskie Młyny Sp.z.o.o
Nazwa użytej mąki: Mąka pełnoziarnista pszenna typ 1850
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: bez drożdży, na zakwasie
Nazwa drożdży: bez drożdży, na zakwasie
Składniki
- 350 g zakwasu pszennego z mąki razowej typ 1850
- 150 + 50 ml ciepłej wody
- 480 mąki graham typ 1850
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania
- do dzieży przesiewamy mąkę pszenną dodajemy łyżeczkę cukru pudru
- dodajemy łyżeczkę kminku zmielonego następnie zakwas oraz wodę i sól
- mieszamy za pomocą miksera przez około 20 min, aż ciasto będzie elastyczne
- zabieramy 250 g ciasta jako zaczątek/zaczyn na następny chleb
- wykładamy formę papierem do pieczenia
- wkładamy ciasto do formy i przykrywamy ściereczką bawełnianą zostawiamy na 8 godz., aż ciasto wyrośnie
- rozgrzewamy piekarnik do 250 C
- na dno wkładamy kubek z wrzącą wodą
- obniżamy do 200 C pieczemy przez 1 h
Uwagi
Czas przygotowania | 10 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 8 godz. | |
Czas pieczenia | 60 min | |
Trudność | Średnie | |
Wydajność | 1 szt. | |
Koszt całkowity | 1,50 zł | |
Koszt jednostkowy | 1,50 zł |