Chleb pszenny na zaczynie
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Pszenny na zakwasie
Chleb pszenny na zaczynie z ciasta powstałego z zakwasu
Informacja o mąkach
Producent mąki: Polskie Młyny S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka Szymanowska pszenna typ 750 chlebowa
Producent mąki: Polskie Młyny S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 550
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: bez drożdży, na zakwasie
Nazwa drożdży: bez drożdży, na zakwasie
Składniki
- 250 g zaczynu pszennego z ciasta z wypieku z zakwasu
- 200 ml ciepłej wody
- 400 mąki pszennej typ 750
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka zmielonego kminku
- 1 łyżeczka soli
- stopione masło do posmarowania ciasta
Sposób przygotowania
- do dzieży przesiewamy mąkę pszenną dodajemy łyżeczkę cukru pudru
- dodajemy łyżeczkę kminku następnie zaczyn oraz wodę
- mieszamy w dzieży za pomocą miksera przez około 20 min, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, dodajemy sól
- wykładamy do formy oprószonej mąką
- przykrywamy ściereczką bawełnianą zostawiamy na 8 godz., aż ciasto wyrośnie
- rozgrzewamy piekarnik do 250 C wraz z kamieniem do pieczenia
- delikatnie przechylam formę, aby ciasto wypadło na łopatkę oprószoną mąką, za pomocą której przenosimy i z której zsuwamy ciasto na rozgrzany kamień do pieczenia, który już znajduje się w piekarniku
- smarujemy ciasto stopionym masłem i wkładamy do piekarnika za pomocą łopatki
- obniżamy temp do 200 C
- na dno wkładamy kubek z wrzącą wodą, który wyciągamy po 10 min
- pieczemy przez 1 h
Uwagi
Czas przygotowania | 30 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 8 godz. | |
Czas pieczenia | 60 min | |
Trudność | Średnie | |
Wydajność | 1 szt. | |
Koszt całkowity | 2,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 2,00 zł |