Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Chleb z Pirsna

Źródła oraz gdzie kupić: Ministerstwo Rolnictwa i Rozowju Wsi

U Miodowskich 

Wygląd:

Chleb z lekko popękaną przypieczoną skórką, posypaną makiem. Na przekroju szary, porowaty, gąbczasty.

Kształt:

Prostokątny, o lekko zaokrąglonych krawędziach.

Wielkość:

Bochenek chleba o wymiarach 30 cm x 20 cm x 10-12 cm.

Konsystencja:

Sprężysta, lekko porowata. Pulchna, miękka i lekko wilgotna.

Smak i zapach:

Smak świeżego, dobrze wypieczonego i wilgotnego chleba z chrupiącą skórką, posypaną makiem.

Barwa (zewnętrzna i na przekroju) :

Złocista, przypieczona skórka z makiem. Na przekroju szara.

 

Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu:

Pierszczewo (Pirsno, w j. kaszub. Pierszczewò) to wieś położona na obszarze Kaszubskiego Parku Krajobrazowego w gminie Stężyca. Do XII wieku była siedzibą prastarej ziemi Pirsna. Osada należąca do ziemi Pirsna w XIII w. została darowana przez Mestwina swojej ciotce Gertrudzie, czego dowodem jest do dnia dzisiejszego zachowany oryginalny dokument z 1284 roku, w którym wymieniona jest nazwa Pirsno. Dawniej przez Pierszczewo przebiegał główny trakt handlowy łączący Poznań z Gdańskiem. Położenie to miało wpływ na popularyzację produktów wytwarzanych we wsi. Dzięki zaopatrywaniu się podróżnych w chleb, zyskał on uznanie i stał się bardzo popularny. Receptura zachowała się dzięki przekazom ustnym oraz kultywowaniu nieprzerwanie tradycji piekarskich. Podstawowymi składnikami wykorzystywanymi do wypieku chleba z Pirsna są: serwatka, mąka żytnia i drożdże. Pieczenie chleba do dnia dzisiejszego odbywa się w piecu chlebowym opalanym drewnem, który jest w każdym gospodarstwie. Dla wzbogacania smaku i aromatu chleba mieszkańcy dodają nasiona maku, słonecznika, dyni lub kminku. Obecnie w gospodarstwach agroturystycznych znajdujących się w Pierszczewie odbywają się pokazy oraz warsztaty wypieku chleba z Pirsna dla odwiedzających wieś.