Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt

Developed by jtemplate

  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa

Developed by jtemplate

  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Developed by jtemplate

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy

Developed by jtemplate

Developed by jtemplate

  • Badanie kwasowości

Developed by jtemplate

Chleb mleczny praszkowski

 Źródło oraz gdzie kupić: Ministerstwo Rozwoju Rolnictwa i Wsi

 Gminna Samopomoc Chłopska w Praszce

Wygląd:

Okrągły, dobrze wypieczony z cienką skórką, na przekroju miękisz drobnoporowaty. Wierzch chleba posypany makiem.

Kształt:

Okrągły, na przekroju owalny.

Wielkość:

Waga 0,7 kg, średnica 20 cm, wysokość 9 cm.

Konsystencja:

Chrupiący, elastyczny, bez zakalca i grudek mąki.

Smak i zapach:

Smak tradycyjnego chleba, lekko kwaskawy.

Barwa (zewnętrzna i na przekroju) :

Z wierzchu ciemnozłocisty, miękisz jasnosłomkowy. Od spodu chleb bielony mąką żytnią i otrębami.

Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu:

Praszka jest jedną z najstarszych osad w dawnej ziemi wieluńskiej. Pierwsze wzmianki źródłowe o Praszce, zwanej pierwotnie Michałów, pochodzą z 1260 r. W 1392 r. król Władysław Jagiełło wydał przywilej Piotrowi Kowalskiemu herbu Wierusz na założenie miasta Praszka. Przekształceniu wsi w miasto sprzyjało położenie przy przeprawie przez rzekę Prosnę oraz na ważnym szlaku handlowym łączącym ziemię wieluńską ze Śląskiem. W połowie XVIII wieku w Praszce występowały cechy: rzeźników, szewców, piekarzy i innych. Na początku XX wieku powstały co najmniej trzy piekarnie, a produkcja chleba mlecznego rozpoczęła się w połowie lat 70-tych. Technologia tego chleba, podobnie jak większości chlebów mieszanych, była oparta na dobrze przygotowanym zaczynie, dobrze wyrobionym cieście z dodatkiem mleka świeżego lub kwaśnego oraz czasie garowania. Niedodanie któregokolwiek z surowców lub nieodpowiednie przygotowanie wiązało się z porażką wypieku. Jednym z głównych elementów chleba mlecznego, jak sama nazwa wskazuje, było i jest mleko. Najczęściej było to mleko słodkie. Bywało też, że dodawano zsiadłe mleko, ze względów ekonomicznych, jednakże chleb nie zmieniał cech smakowych ani estetycznych. Smak chleba szybko dostrzegli mieszkańcy Praszki i okolic. Do dnia dzisiejszego jest on pieczony i z powodzeniem sprzedawany. Wspomnienia o chlebie wracają często do samych jego początków: „(…) pamiętam, że przez kilka pierwszych lat od wprowadzenia chleba do obiegu to tylko w okresie przedświątecznym chlebek mleczny był posypany makiem. Przez cały rok jednak był bez posypki makiem (…)” (Wywiad etnograficzny przeprowadzony z mieszkańcami Praszki).