Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Miodowe pierniczki z Przemkowa

Źródło:Ministerstwo Rozwoju Rolnictwa i Wsi

Wygląd:

Pierniki polukrowane w dekoracyjne wzory o różnych kształtach.

Kształt:

Różne motywy: roślinne, zwierzęce oraz symbole okolicznościowe.

Wielkość:

Od około 6 cm do około 15 cm.

Konsystencja:

Pierniki twarde lub półtwarde z lukrową kruchą dekoracją.

Smak i zapach:

Miodowy smak i korzenno-miodowy aromat.

Barwa (zewnętrzna i na przekroju) :

Jasnobrązowa do lekko brązowej.

Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu:

Pierniki swój początek wywodzą z tzw. miodowników wielkich, czyli bochnów chleba robionych na miodzie. Były symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego ze względu na koszty importu przypraw korzennych i bakalii. Ważnymi ośrodkami wytwórczości piernikarskiej na Dolnym Śląsku obok Wrocławia były również Głogów, Legnica i Świdnica. Największy rozkwit tego rzemiosła datowany jest na okres od XVI do początku XX w. Pierwsze wzmianki o tym, że miasto Przemków słynęło z wypieku pierników pojawiły się w XIX w. Pastor Paul Jentsch, w „Historii miasta i ewangelickiej gminy kościelnej Przemkowa” z 1891 r. wspomina, że „szczególną zaletą cieszą się sprzedawane na rynkach przemkowskie wyroby bednarskie i wyroby z piernika”. Miodowe pierniczki z Przemkowa swą wyjątkowość zawdzięczają głównie pochodzącym z przemkowskich pasiek miodom wrzosowemu lub gryczanemu, które nadają im wyjątkowy smak i specyficzny aromat. Sposób ich wytwarzania jest tradycją rodzinną kultywowaną od lat, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. W samym tylko Przemkowie wypiekane są od dawien przy wykorzystaniu tradycyjnych metod. Każda czynność związana z wypiekiem pierników, począwszy od przygotowania ciasta, poprzez wykrawanie nożem wzorów, lukrowanie (dekorowanie), a skończywszy na pakowaniu pierników, wykonywana jest ręcznie. Jeżeli wykorzystywane są formy piernikarskie, to tylko wykonane własnoręcznie. Oprócz miodu, do wypieku pierników używana jest dobrej jakości mąka, masło, jaja, sól oraz przygotowywana w odpowiednich proporcjach przyprawa korzenna, na którą składa się: pieprz, goździki, cynamon, imbir, kardamon, gałka muszkatołowa. Do dekorowania pierników stosowany jest lukier przygotowywany z cukru pudru i soku z cytryny. 

Gdzie kupić/kontakt:

Wanda Kuzyszyn
ul. Osiedle Głogowskie 57, 59-170 Przemków
tel.  076 831 95 80 ,  663 811 397, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Dostępność

Wrzosowa Kraina