Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Definicja porowatości pieczywa

Porowatość pieczywa jest to stosunek objętości zajmowanej przez pory do ogólnej objętości pieczywa.  Porowatość wskazuje na przebieg fermentacji ciasta oraz właściwości wypiekowe mąki. Powinna być równomierna , o drobnych cienkościennych porach, dobrze wykształconych które nadają miękiszowi pulchność. Porowatość zależy od gatunku pieczywa i wynosi dla chleba pszennego 73 % - 83 % , a dla chleba żytniego 55% - 77%. Oznaczenie porowatości mękiszu polega na określeniu różnicy objętości mękiszu pomiędzy miękiszem nienaruszonym i pozbawionym porów przez zgniecenie. Oznaczenie przeprowadza się w cylindrze miarowym wypełnionym olejem.