Jakość chleba
- Szczegóły
- Kategoria: Jakość chleba
- Opublikowano: środa, 18 wrzesień 2013 08:15
- Odsłony: 3109
Sprawdź: klasa jakość pieczywa kupionego lub własnego wpypieku:
O jakość pieczywa, podobnie jak większości artykułów spożywczych, decydują następujące cechy:
- Wartość odżywcza
- Smakowitość
- Zdrowotność
- Atrakcyjność
Wartość odżywcza
Określona ogólnym składem chemicznym.
Smakowitość
Czyli coś bardzo smacznego wg. słownika PWN. Smakowitość jest uwarunkowana ogólnym składem i jakością użytych surowców.
Zdrowotność
Definiowana jako brak zagrożeń dla zdrowia konsumenta, a także walory zdrowotne.
Atrakcyjność
Określana kształtem barwą i starannym opakowaniem.
Chleb to podstawa piramidy żywienia: