Proziaki
- Szczegóły
- Kategoria: woj.podkarpackie
- Opublikowano: środa, 17 lipiec 2013 18:13
- Odsłony: 12461
Źródło:Ministerstwo Rozwoju Rolnictwa i Wsi
Wygląd:
Placki pieczone na płycie kuchennej
Kształt:
Owalny lub prostokątny
Wielkość:
Szerokość10x15 cm, wysokość: 1,5 cm
Konsystencja:
Przypominająca konsystencję upieczonego chleba; w dotyku gładkie, z wypieczoną skórką
Smak i zapach:
Przyjemny, delikatny smak wiejskiego chleba
Barwa (zewnętrzna i na przekroju) :
Barwa zewnętrzna – beżowo-słomkowa; na przekroju – kolor ciasta chlebowego
Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu:
Proziaki to potrawa spożywana przez mieszkańców podkarpacia od ponad 150 lat. Prosty przepis na proziaki jest przekazywany ustnie z pokolenia na pokolenie. Właśnie z przekazu ustnego wiadomo, że proziaki sporządzało się z mąki pszennej – najlepiej razowej, jajek, kwaśnego mleka i śmietany, dodając niewielką ilość sody, soli i cukru. Proziaki należą współcześnie do prawdziwych rarytasów kuchni staropolskiej. Dziś nadal są chętnie przygotowywane i spożywane. Ich smak i aromat odbiega znacznie od współczesnych produktów. Niezastąpionymi dodatkami do proziaków jest świeże wiejskie masło lub słodka śmietana. Można podawać je także z zimnym mlekiem. Ze względu na szybkie przygotowanie często zastępowały podstawowy produkt – chleb wiejski. Pieczono je bez tłuszczu bezpośrednio na płycie kuchennej. Na Podkarpaciu proziaki znane są także pod innymi, ale bardzo zbliżonymi nazwami np.: prołzioki, prouzioki czy prozioki.