Chleb chłopski z Rogowa Sobóckiego
- Szczegóły
- Kategoria: woj.dolnośląskie
- Opublikowano: czwartek, 18 lipiec 2013 20:23
- Odsłony: 11702
Źródło:Ministerstwo Rozwoju Rolnictwa i Wsi
Wygląd:
Chleb kwadratowy o wymiarach 22 x 22 cm. Powierzchnia chleba nacięta w kratkę i oprószona mąką żytnią.
Kształt:
Kształt kwadratowy, w przekroju chleb ma kształt prostokątny z lekkim wybrzuszeniem ku górze.
Wielkość:
Waga ok. 1 kg.
Konsystencja:
Konsystencja zwarta, gąbczasta, elastyczna. Równomierna porowatość miękiszu. Skórka ściśle przylegająca do miękiszu.
Smak i zapach:
Przyjemny, aromatyczny zapach. Smak lekko kwaśny, co związane jest z zastosowaniem żurku, czyli luźnego zakwasu składającego się z mąki żytniej i wody.
Barwa (zewnętrzna i na przekroju) :
Barwa zewnętrzna chleba złocisto-brązowa. W przekroju kolor miękiszu jasny z odcieniem kremowym.
Inne dodatkowe informacje:
Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu:
Chleb to podstawowy produkt żywnościowy znany od tysiącleci jako jeden z najstarszych, przygotowywanych przez człowieka pokarmów. Wzmianki o chlebie można odnaleźć we wszystkich pradawnych cywilizacjach, np. Sumerowie robili chleb z jęczmienia, chleb występuje na egipskich hieroglifach, gdzie widnieją obrazy pokazujące zbiór zboża i pieczenie chleba. O chlebie możemy też przeczytać w Starym Testamencie. Tradycja wypieku chleba chłopskiego z Rogowa Sobóckiego sięga lat 40-tych XX wieku. Do jego produkcji wykorzystywano surowce z własnych upraw i hodowli. Wypiekano go na naturalnym zakwasie z dodatkiem ziemniaków, mleka i tłuszczu. Walorem chleba chłopskiego z Rogowa Sobóckiego jest tradycyjna, wielopokoleniowa receptura i metoda wytwarzania oparta na zastosowaniu luźnego zakwasu (żurku), czyli mieszaniny mąki żytniej z wodą, który poddawany jest wielogodzinnej fermentacji. Zastosowanie żurku wpływa na walory zdrowotne i smakowe, powoduje, iż chleb nie kruszy się, a także przedłuża świeżość i nadaje charakterystyczny, lekko kwaśny posmak. Do lat 80-tych stosowano gotowane ziemniaki, które następnie zastąpiono płatkami ziemniaczanymi. Ponadto tłuszcz zwierzęcy zastąpiono margaryną. Zmiany te nie wpłynęły na smak chleba, a jedynie ułatwiły jego przygotowanie. Chleb chłopski z Rogowa Sobóckiego wypiekany był w piecu ceramicznym zwanym „Piersiówką”, opalany drewnem. Chleb chłopski z Rogowa Sobóckiego prezentowany jest na licznych imprezach, tj. targi krajowe i zagraniczne, dożynki, festiwale. Zawsze wzbudza zachwyt swoim smakiem i aromatem. Zachowanie tradycyjnego sposobu wytwarzania chleba chłopskiego oraz jego wyborny smak i zapach wpływają na wzrost zainteresowania tym produktem wśród lokalnej społeczności.