Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Chleb żytni domowy z Pomocnego

Źródło:Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Gdzie kupić:p. Aniela Pańczak Pomocne 34 59-424 Męcinka Nr. tel. 076 870 83 10

Wygląd:

Z zewnątrz charakterystyczna połyskująca, brązowa skórka, posypana makiem, słonecznikiem lub czarnuszką. W chlebie pieczonym w formach na spodzie i bokach widoczne otręby. Na przekroju wyraźnie zaznaczona gruba skórka, w miąższu drobne dziurki.

Kształt:

Chleb pieczony w formach – zbliżony do prostopadłościanu, wierzch zaokrąglony, kromka w kształcie prostokąta. Chleb pieczony na łopacie – spód chleba płaski, okrągły, wierzch wybrzuszony na skutek rośnięcia ciasta.

Wielkość:

Chleb pieczony w formach – długość ok. 30 cm, wysokość 10-12 cm, szerokość 10-12 cm, waga ok. 1,2 kg. Chleb pieczony na łopacie – średnica ok. 30 cm, wysokość ok. 10 cm, waga ok. 1,8-2 kg.

Konsystencja:

Skórka elastyczna, miękka, a jednocześnie szorstka. Miąższ elastyczny o drobnej i równomiernej porowatości. Dobra krajalność.

Smak i zapach:

Chleb bardzo aromatyczny, o charakterystycznym zapachu dymu z drewna dębowego. W zależności od dodatków wyczuwalny zapach kminku lub czarnuszki. Smak lekko kwaskowy za sprawą dodanej serwatki.

Barwa (zewnętrzna i na przekroju) :

Skórka brązowo-złocista, na obrzeżach rumiana. Chleb na przekroju jasnobrązowy, o jednolitej barwie.

Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu:

Do produkcji i wypieku chleba używano surowców z własnych upraw i hodowli. Chleb żytni domowy z Pomocnego charakteryzuje tradycyjna metoda wytwarzania oparta na zastosowaniu naturalnego zakwasu chlebowego, mąki żytniej oraz serwatki, która jest istotnym jego składnikiem. Serwatka oprócz właściwości zdrowotnych przedłuża również świeżość chleba i nadaje mu lekko kwaskowy smak. Kolejną cechą wyróżniającą chleb jest specyficzny smak i aromat, który zawdzięcza wypiekowi w piecu chlebowym opalanym drewnem dębowym. Dzięki długiemu okresowi wyrabiania ciasta (wyrabianie musi trwać, co najmniej pół godziny), miąższ chleba jest elastyczny o drobnej i równomiernej porowatości, a skórka miękka i szorstka. Chleb posypywany jest makiem, słonecznikiem, sezamem lub czarnuszką, co również nadaje mu charakterystycznego smaku. Chleb żytni domowy z Pomocnego prezentowany jest na licznych imprezach, tj. targi, dożynki, festyny, dzięki czemu stał się znany na całym Dolnym Śląsku. Dzięki tradycyjnej recepturze i naturalnym składnikom chleb cieszy się dużym powodzeniem na Ekojarmarkach, odbywających się regularnie we Wrocławiu, a także prezentowany jest corocznie na Międzynarodowych Targach Chleba w Jaworze. Chleb wzbudza zawsze zachwyt wśród konsumentów swoim smakiem i aromatem.